Rapport

Erfarenheter från gjutning av grova betongkonstruktioner

Uppdaterad 2025-02-18 Publicerad 2019-01-30

Idag genomförs endast ett fåtal projekt där man gjuter grova vattenbyggnadskonstruktioner. De flesta vattenkraftsanläggningar uppfördes i mitten av 1900-talet och efter att utbyggnaden avtog under 70-talet har de yrkesaktiva gått i pension och byggnadsmaterial och -tekniker har förändrats. Det är därför viktigt att samla in erfarenheter och tidigare kunskap tillsammans med resultat från den senaste forskningen inom området.

Felaktigt utförda arbeten riskerar att ge problem exempelvis med sprickbildning, vilket förkortar konstruktionens livslängd. Vid gjutning av grova konstruktioner måste betongens värmeutveckling reduceras eller kylas bort för att minska risken för sprickbildning. Betongkonstruktionerna är i många fall kraftigt armerade och att dessutom ha en stor mängd kylrör gör att det kan vara komplicerat att utföra gjutning och vibrering av betongen.

Här redovisas erfarenheter om design, utförande och uppföljning som samlades in under en workshop med representanter både från vattenkraftsbranschen och andra branscher. Rapporten är en viktig erfarenhetsbank till stöd för beställare, projektörer och utförare i samband med investeringar och reinvesteringsprojekt.

Nyheter

Säkerhet och dimensionering för betongdammar i nya Eurokoden

Den andra generationens Eurokod utvecklas just nu och kommer senast 2028 att ersätta den första. Mikael Hallgren och Fredrik Stenesand på Tyréns har i ett projekt undersökt skillnaderna mellan den första generationens Eurokod och den kommande generationen avseende betongdammar.

12 maj 2025


Nytt projekt undersöker hur betongstolpar åldras i svenskt klimat

Vattenfall Eldistribution ska rasera en 30 år gammal linje med betongstolpar, vilket ger en unik möjlighet att undersöka hur dessa stolpar har åldrats i svenskt klimat. Forskningen är viktig för att förstå betongstolparnas livslängd och för att kunna fatta välgrundade beslut om underhåll och reinvesteringar.

6 maj 2025 - Elnät


Nu på engelska: Magnetism kopplas till svetsproblem i fjärrvärmesystem

Flera fjärrvärmebolag har upplevt en större mängd defekter i svetsfogar på fjärrvärmerören jämfört med för ett par år sedan. Forskning visar att problemet har att göra med ökad magnetism i rören. I projekten Svetsbarhet av fjärrvärmeapplikationer etapp 1 och 2, har forskare funnit starka indikationer på att det beror på otillräcklig avmagnetisering av stålrören efter tillverkning. Nu finns rapporterna även på engelska.

30 apr 2025 - Värme och kyla


Vattenkraftens uthållighet: 80% produktion under kritiska veckor

Svensk vattenkraft har potential att producera på cirka 80% av sin tillgängliga kapacitet under 1–3 veckor, vilket motsvarar ungefär hälften av toppbehovet. Det visar en ny studie från Chalmers som ger oss en djupare förståelse för vattenkraftens förmåga att hantera perioder med hög efterfrågan och låg vindkraftproduktion.

28 apr 2025


Handbok ska hjälpa fjärrvärmebranschen att prioritera temperatureffektiviseringar

Hur sänker vi temperaturerna i dagens fjärrvärmesystem? I en rapport lyfts flera exempel, däribland Luleå Energis framgångsrika arbete med sänkta systemtemperaturer.

22 apr 2025 - Värme och kyla


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2018:558

Författare

Richard Malm