Rapport

Anslutningar i fyllningsdammar

Uppdaterad 2024-09-19 Publicerad 2020-01-23

Runt om och inne i en fyllningsdamm finns olika typer av anslutningar. Marken som dammen är byggd på är en anslutning och dammens anslutning mot utskovspartier en annan. Dåligt packad tätjord, otillräckliga nedströmsfilter, branta släntkoner mot betongkonstruktioner och sponter är exempel på vanliga svagheter i en anslutning.

Skador vid anslutningar orsakas ofta av samma sak, exempelvis sättningar, sprickbildning, inre erosion med ökat läckage, sjunkhål och lägre släntstabilitet.

Inre erosion kan orsaka att skador utvecklas vid svagheterna i anslutningarna. Dessa skador har goda möjligheter att både upptäckas och åtgärdas. Metoder för undersökningar och åtgärder bör alltid vara platsspecifika och utgå från skadornas art.

Nyheter

Rise undersöker livslängden för betongstolpar i elnäten

I de svenska elnäten finns ett stort antal betongstolpar, men hur länge de håller är okänt. Nu ska en 30 år gammal ledning med betongstolpar i Västra Götaland rivas, vilket ger en möjlighet att undersöka hur de mår. Projektet genomförs av Rise och ska vara klart i slutet av 2025.

14 jan 2025


Energiforsk värvar Malin Strand från Fossilfritt Sverige

Energiforsk skapar en ny tjänst som affärsutvecklingschef och anställer Malin Strand, senast på Fossilfritt Sverige där hon ansvarat för industriernas färdplaner. Satsningen är ett led i Energiforsks strategi att växa och möta samhällets ökande kunskapsbehov kring hållbar och konkurrenskraftig energi.

13 jan 2025


Lyckad effektivisering av torkmaskiner

För att lyckas med energieffektivisering av torkmaskiner på ett massabruk behöver man kunna jämföra energiprestandan av den egna maskinen med relevanta referenser. Man måste också förstå vilka processparametrar som påverkar energiförbrukningen och hur. I ett projekt har Jussi Seppänen på AFRY kartlagt vilka åtgärder som behöver göras för att energieffektivisera torkprocessen.

19 dec 2024


Pessimism, samarbete och framtidstro på Vätgaskonferensen

Framtiden är oviss, men vätgas är ingen grön bubbla. Det sa Mikael Nordlander från Vattenfall när han sammanfattade åtta år med Hybrit på Vätgaskonferensen. Flera av talarna lyfte annars 2024 som ett motigt år för omställningen, men flera konkreta samarbeten var exempel på lyckade vägar framåt.

12 dec 2024


Mer väderberoende produktion kräver åtgärder för att behålla stabilt elsystem

Mer väderberoende elproduktion innebär stora utmaningar för Sveriges elnät. Men de går att hantera med bland annat kraftelektronik, ekonomiska incitament för ökad nätstabilitet och ändrat regelverk, enligt Energiforsks rapport Störningstålighet.

25 nov 2024 - Elnät


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2020:643

Författare

Johan Lagerlund & Åke Nilsson