Rapport

Metod för analys och hantering av drivgods

Uppdaterad 2024-09-19 Publicerad 2017-11-10

Här beskrivs en metod för sårbarhetsanalys och hantering av drivgods vid dammanläggningar. Drivgods är exempelvis träd och buskar, drivved, bäverdammar, sjunktimmer, bryggor, båtar och ensilagebalar.

Metoden kan användas för att analysera och kategorisera dammanläggningars sårbarhet för drivgods och ge vägledning för att prioritera och välja bland eventuella åtgärder.

Det handlar om att bedöma förutsättningar för att drivgods ska uppkomma, exempelvis genom erosion, skred, översvämning och höga flöden som drar med sig föremål som redan finns i eller intill vattendraget. Förutsättningen för att drivgodset ska kunna transporteras till anläggningen beroende på vattenhastighet måste också bedömas, liksom

förutsättningen för att drivgodset ska kunna fastna i utskovet och dras ned mot utskovströskeln.

För att prioritera åtgärder ska sårbarhet för anläggningar uppströms och nedströms också vägas in tillsammans med dammsäkerhetsklass, anläggningens betydelse för flödeshantering i älvsystemet, tillgång till bottenutskov med mera.

Nyheter

Säkerhet och dimensionering för betongdammar i nya Eurokoden

Den andra generationens Eurokod utvecklas just nu och kommer senast 2028 att ersätta den första. Mikael Hallgren och Fredrik Stenesand på Tyréns har i ett projekt undersökt skillnaderna mellan den första generationens Eurokod och den kommande generationen avseende betongdammar.

12 maj 2025


Nytt projekt undersöker hur betongstolpar åldras i svenskt klimat

Vattenfall Eldistribution ska rasera en 30 år gammal linje med betongstolpar, vilket ger en unik möjlighet att undersöka hur dessa stolpar har åldrats i svenskt klimat. Forskningen är viktig för att förstå betongstolparnas livslängd och för att kunna fatta välgrundade beslut om underhåll och reinvesteringar.

6 maj 2025 - Elnät


Nu på engelska: Magnetism kopplas till svetsproblem i fjärrvärmesystem

Flera fjärrvärmebolag har upplevt en större mängd defekter i svetsfogar på fjärrvärmerören jämfört med för ett par år sedan. Forskning visar att problemet har att göra med ökad magnetism i rören. I projekten Svetsbarhet av fjärrvärmeapplikationer etapp 1 och 2, har forskare funnit starka indikationer på att det beror på otillräcklig avmagnetisering av stålrören efter tillverkning. Nu finns rapporterna även på engelska.

30 apr 2025 - Värme och kyla


Vattenkraftens uthållighet: 80% produktion under kritiska veckor

Svensk vattenkraft har potential att producera på cirka 80% av sin tillgängliga kapacitet under 1–3 veckor, vilket motsvarar ungefär hälften av toppbehovet. Det visar en ny studie från Chalmers som ger oss en djupare förståelse för vattenkraftens förmåga att hantera perioder med hög efterfrågan och låg vindkraftproduktion.

28 apr 2025


Handbok ska hjälpa fjärrvärmebranschen att prioritera temperatureffektiviseringar

Hur sänker vi temperaturerna i dagens fjärrvärmesystem? I en rapport lyfts flera exempel, däribland Luleå Energis framgångsrika arbete med sänkta systemtemperaturer.

22 apr 2025 - Värme och kyla


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2017:446

Författare

Stina Åstrand, Fredrik Persson