Rapport

Syntes av eltariffer

Uppdaterad 2025-02-19 Publicerad 2016-01-13

Pågående förändringar i kraftsystemet innebär att andelen intermittent och förnyelsebar el ökar i produktionsmixen vilket ställer nya krav på elhandel och eldistribution. Här redovisas resultaten av ett simuleringsarbete som har studerat hur olika tariffkonstruktioner påverkar nätbolagens intäkter och kundernas kostnader.

Dessutom diskuteras hur kunder kan bidra till energieffektivisering genom att förändra sina uttag av el för att skapa en jämnare last i de lokala elnäten. Det skulle minska överföringsförlusterna och öka resurseffektiviteten, det vill säga näten kan dimensioneras för lägre effektöverföring om lasten är jämnare. Några bolag har redan infört nya tariffmodeller och andra är på väg, men det är ett beslut som kräver ett bra beslutsunderlag.

Som utgångspunkt användes det förslag på ny tariffstruktur som Svensk Energi har tagit fram. Därtill tillkommer några varianter på tariffkonstruktioner för att skapa kunskap om olika tariffkonstruktioners påverkan.

Forskningen ingår i programmet Smarta elnät och målet är att skapa förståelse för hur olika eltariffer kan påverka energiflödet i elnätet.

Nyheter

Havsbaserad vindkraft bör satsa allt på vätgas – eller allt på el

Havsbaserade vindparker bör välja – använd hela parkens kapacitet till att producera vätgas och avstå från att leverera el, eller skippa vätgas helt. För landbaserad vindkraft bör 30–40 procent av kapaciteten vikas för vätgas.

16 maj 2025 - Energisystem


Säkerhet och dimensionering för betongdammar i nya Eurokoden

Den andra generationens Eurokod utvecklas just nu och kommer senast 2028 att ersätta den första. Mikael Hallgren och Fredrik Stenesand på Tyréns har i ett projekt undersökt skillnaderna mellan den första generationens Eurokod och den kommande generationen avseende betongdammar.

12 maj 2025


Nytt projekt undersöker hur betongstolpar åldras i svenskt klimat

Vattenfall Eldistribution ska rasera en 30 år gammal linje med betongstolpar, vilket ger en unik möjlighet att undersöka hur dessa stolpar har åldrats i svenskt klimat. Forskningen är viktig för att förstå betongstolparnas livslängd och för att kunna fatta välgrundade beslut om underhåll och reinvesteringar.

6 maj 2025 - Elnät


Nu på engelska: Magnetism kopplas till svetsproblem i fjärrvärmesystem

Flera fjärrvärmebolag har upplevt en större mängd defekter i svetsfogar på fjärrvärmerören jämfört med för ett par år sedan. Forskning visar att problemet har att göra med ökad magnetism i rören. I projekten Svetsbarhet av fjärrvärmeapplikationer etapp 1 och 2, har forskare funnit starka indikationer på att det beror på otillräcklig avmagnetisering av stålrören efter tillverkning. Nu finns rapporterna även på engelska.

30 apr 2025 - Värme och kyla


Vattenkraftens uthållighet: 80% produktion under kritiska veckor

Svensk vattenkraft har potential att producera på cirka 80% av sin tillgängliga kapacitet under 1–3 veckor, vilket motsvarar ungefär hälften av toppbehovet. Det visar en ny studie från Chalmers som ger oss en djupare förståelse för vattenkraftens förmåga att hantera perioder med hög efterfrågan och låg vindkraftproduktion.

28 apr 2025


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2015-170

Författare

Magnus Lindén