Rapport

Elnätens prismodeller

Uppdaterad 2025-02-19 Publicerad 2024-09-25

Projektet har kartlagt det huvudsakliga syftet med olika prismodeller för elnät samt hur prismodeller kan samverka. Utifrån data i ett lokalnät har förbrukningsprofiler för olika kundgrupper tigits fram och olika prismodeller för slutkunder incitament har analyserats.

Elnätstariffer utgör basen för ett effektivt nyttjande av elnäten dels då tariffer är obligatoriska för alla elnätsbolag, dels de ska vara kostnadsriktiga enligt Energimarknadsinspektionens föreskrifter. En utformning enligt föreskrifterna, som har ett visst tolkningsutrymme, visar att effekttariffen ger ett tydligt incitament för att utjämna effektuttaget mellan hög- och låglasttid.

Tariffen blir dock något för trubbigt för att ge tydliga incitament vid de högsta effekttopparna som utgör relativ få timmar, eftersom höglasttiden utgör en stor andel av totalt tid. Att komplettera effekttariffen med en dynamisk komponent bidrar med ett pricksäkert extra incitament då effektuttaget är som högst i nätområdet. Utmaningar är dock att storleken på och antal effekttoppar kan variera kraftigt mellan år, samt att man måste prognostisera effekttoppar och kommunicera prissignaler till kund så att de har en chans att reagera på dem.

Ifall inte elnätstariffer bedöms räcka till för att hantera situationen kan marknadsbaserade flexibilitetslösningar användas, samt i sista hand villkorade avtal. Både dessa typer av metoder kan utformas på flera olika sätt, men båda har möjlighet att ge explicita incitament till skillnad mot en elnätstariff.

Utbildning behövs så att slutanvändare får bättre förståelse för hur incitament i elprisavtal och elnätstariff ser ut och vad man kan tjäna på att vidta åtgärder i form av effektivisering och flexibilitet. Elnätsbolag trycker också på vikten av att bättre förstå kundbeteenden i förhållande till nya elnätstariffer.

Nyheter

Pressmeddelande: Fjärrvärmebranschen miljonsatsar på forskning för ett robust och hållbart energisystem

20 energiföretag satsar nu 16 miljoner kronor i det treåriga forskningsprogrammet Futureheat, som leds av Energiforsk. Flera av Sveriges bästa forskare kommer bland annat undersöka hur fjärr- och kraftvärmen kan minska elbehovet vid toppar och bli utsläppsfri.

18 mar 2025 - Värme och kyla


Energiforsk startar projektet Konkurrensen om skogsråvaran

Konkurrensen om skogen och dess restprodukter förväntas öka när allt fler sektorer ska bli fossilfria. Därför startar Energiforsk nu en andra etapp av projekt Konkurrensen om skogsråvaran.

10 mar 2025 - Energisystem


Nytt verktyg ger nätägare bättre uppfattning om solelsproduktion

Johan Lindahl på Bequerel Sweden har tagit fram ett maskininlärningsbaserat fjärranalysverktyg som kan ge nätoperatörer en bättre uppfattning om hur stor produktionen av solenergi är i ett visst område.

4 mar 2025


Stor potential för datacenter att delta på stödtjänstmarknaden

Många datacenter i Sverige står utanför Svenska kraftnäts stödtjänstmarknader, trots att de tack vare batterier skulle kunna vara aktiva. Men det finns stor potential att fler kan delta aktivt. En nyckel är ökad kunskap både hos datacentrens ägare och deras kunder, enligt en ny rapport från Energiforsk.

4 mar 2025 - Elnät


Samarbete i fokus under Speed Locals första workshoppar

Samarbete mellan kommuner, lokalt näringsliv och invånare är avgörande för att Sverige ska nå sina energi- och klimatmål. Det är en av slutsatserna från forskningsprogrammet Speed Locals inledande lokala workshoppar.

3 mar 2025 - Energisystem


Nyhetsarkiv

Ladda ner

Om rapporten

Rapportnummer

2024:1049

Författare

Peter Blomqvist, Profu, Emil Nyholm, Profu Josefine Kjellander, Profu, Mikael Odenberger, Profu