Rapport

Handbok för sänkta fjärrvärmetemperaturer

Uppdaterad 2024-12-02 Publicerad 2024-11-26

Temperaturnivån i svenska fjärrvärmesystem är ungefär desamma som för 20 år sedan. De höga temperaturerna tyder på att det finns felfunktioner i kundernas anläggningar och i ledningsnätet. Att dessa fel inte har identifierats och åtgärdats i tillräcklig omfattning beror sannolikt på att de ekonomiska drivkrafterna för att effektivisera systemen varit för små.

De senaste åren har bränslepriserna ökat kraftigt och fjärrvärmebranschen märker en ökad konkurrens om fossilfria bränslen. Värmekällor som tidigare inte varit lönsamma att tillvarata, t.ex. för att de har relativt låga temperaturer kan då bli mer intressanta. I flera fjärrvärmeorter genomförs projekt där värme långtidslagras från sommar till vinter. I dessa fall förbättras funktionen och lönsamheten om fjärrvärmesystemen håller en lägre temperaturnivå.

Handboken beskriver hur man på ett systematiskt sätt ska arbeta för att effektivisera fjärrvärmesystemen och sänka temperaturnivåerna. Det handlar om att värdera temperatursänkningen i det aktuella systemet, sätta upp mål för arbetet, hur arbetet bör organiseras, utföras och följas upp. För utförandet finns praktiska råd för hur fel ska upptäckas och åtgärdas samt tips om vanligt förekommande feltyper. Några exempel från framgångsrika fjärrvärmesystem som lyckats sänka temperaturerna presenteras tillsammans med deras förutsättningar och arbetsmetodik.

Förhoppningen är att denna handbok ska underlätta för fjärrvärmen att snabbare nå lägre temperaturnivåer för att anpassas till framtidens fjärrvärmeteknik.

 

Nyheter

Mer väderberoende produktion kräver åtgärder för att behålla stabilt elsystem

Mer väderberoende elproduktion innebär stora utmaningar för Sveriges elnät. Men de går att hantera med bland annat kraftelektronik, ekonomiska incitament för ökad nätstabilitet och ändrat regelverk, enligt Energiforsks rapport Störningstålighet.

25 nov 2024 - Elnät


Prognosmetoder bidrar till att ersätta elnätsförstärkningar med flexibilitet

Elnätsföretag bör standardisera och digitalisera insamling av data för att ta fram bättre nätutvecklingsplaner. Dessutom är det en fördel om företagen utvecklar olika prognosmetoder för att få bättre koll på hur stort behovet av flexibilitet är. Det kan öppna för att skjuta upp nätförstärkningar och i stället skapa flexibilitetstjänster.

11 nov 2024 - Elnät


Så kan utrivning av dammar återställa vattendrag

Allt fler dammar kommer demonteras, i takt med att vattenkraftens omprövningar blir verklighet. Energiforsks nya rapport ”Utrivning av dammar” tar bland annat upp risker vid utrivningar, och den rekommenderar att man ska sträva efter att återställa landskapet till så naturliga förhållanden som möjligt.

25 okt 2024 - Vattenkraft


Elnätstariffer, flexmarknader och villkorade avtal kan stärka elnätet

En kombination av nya elnätstariffer, flexibilitetsmarknader och villkorade avtal kan skapa ett elnät som är bättre anpassat för Sveriges framtida behov. Nya typer av prismodeller kan minska belastningen på elnätet när den som är som störst, visar rapporten Elnätens prismodeller.

14 okt 2024 - Elnät


Nya ordföranden: Askan en hållbar resurs

– Vi måste jobba mer med energieffektivisering och resursplanering. Vi behöver inkludera askorna i det tänket. Branschen måste visa på att vi kan minska råvaruåtgången och hushålla med våra resurser, säger Åsa Benckert på Umeå Energi som tar över som ordförande i Askprogrammet

14 okt 2024


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2024-1059

Författare

Cilla Dahlberg Larsson, Thomas Nordin, Ulrika Sagebrand