Rapport

Handbok för sänkta fjärrvärmetemperaturer

Uppdaterad 2025-02-18 Publicerad 2024-11-26

Temperaturnivån i svenska fjärrvärmesystem är ungefär desamma som för 20 år sedan. De höga temperaturerna tyder på att det finns felfunktioner i kundernas anläggningar och i ledningsnätet. Att dessa fel inte har identifierats och åtgärdats i tillräcklig omfattning beror sannolikt på att de ekonomiska drivkrafterna för att effektivisera systemen varit för små.

De senaste åren har bränslepriserna ökat kraftigt och fjärrvärmebranschen märker en ökad konkurrens om fossilfria bränslen. Värmekällor som tidigare inte varit lönsamma att tillvarata, t.ex. för att de har relativt låga temperaturer kan då bli mer intressanta. I flera fjärrvärmeorter genomförs projekt där värme långtidslagras från sommar till vinter. I dessa fall förbättras funktionen och lönsamheten om fjärrvärmesystemen håller en lägre temperaturnivå.

Handboken beskriver hur man på ett systematiskt sätt ska arbeta för att effektivisera fjärrvärmesystemen och sänka temperaturnivåerna. Det handlar om att värdera temperatursänkningen i det aktuella systemet, sätta upp mål för arbetet, hur arbetet bör organiseras, utföras och följas upp. För utförandet finns praktiska råd för hur fel ska upptäckas och åtgärdas samt tips om vanligt förekommande feltyper. Några exempel från framgångsrika fjärrvärmesystem som lyckats sänka temperaturerna presenteras tillsammans med deras förutsättningar och arbetsmetodik.

Förhoppningen är att denna handbok ska underlätta för fjärrvärmen att snabbare nå lägre temperaturnivåer för att anpassas till framtidens fjärrvärmeteknik.

 

Nyheter

Var i landskapet ska den nya gröna elproduktionen få plats?

Var i landskapet ska den fossilfria elproduktionen rymmas, när landskapet är så viktigt för den nordiska självbilden? Det ska samhällsplanerarna Daniel Urey och Alexander Marek från Lablab försöka ge svar på i forskningsprojektet Speed Local.

17 apr 2025 - Energisystem


Avbördningssäkerhet i Norden

Dammar måste kunna avbörda överskottsvatten på ett säkert sätt vid högflödessituationer. I det nordiska klimatet är avbördningssäkerhet en central fråga för samtliga anläggningar, oavsett orsaken till avbördningsbehovet. James Yang på Vattenfall och KTH har vidareutvecklat och med hjälp av kollegor utvärderat två olika typer av pianotangentutskov som kan förbättra avbördningssäkerheten.

16 apr 2025


”Tydliggör vad som är statens och marknadsaktörernas roller”

Statens inblandning i elmarknaden har ökat på senare år, efter att har växlat genom historien. Den slutsatsen drar professor emeritus Lars Bergman, som släppt en rapport i ämnet. Staten bör besluta om krav på egenskaper för elsystemet, medan kraftföretagen beslutar om val av kraftslag och dimensionering av kraftverk, skriver han.

15 apr 2025 - Energisystem


Vattenkraftens FoU-dagar 2025

Årets FoU-dagar genomfördes den 18-19 mars i Uppsala. Ett drygt hundratal deltagare lyssnade på föreläsningar och deltog i paneldiskussioner.

14 apr 2025


Pressmeddelande: Fjärrvärmebranschen miljonsatsar på forskning för ett robust och hållbart energisystem

20 energiföretag satsar nu 16 miljoner kronor i det treåriga forskningsprogrammet Futureheat, som leds av Energiforsk. Flera av Sveriges bästa forskare kommer bland annat undersöka hur fjärr- och kraftvärmen kan minska elbehovet vid toppar och bli utsläppsfri.

18 mar 2025 - Värme och kyla


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2024-1059

Författare

Cilla Dahlberg Larsson, Thomas Nordin, Ulrika Sagebrand