Rapport

Direktjordade starkströmsanläggningars påverkan

Uppdaterad 2024-11-18 Publicerad 2024-07-05

Syftet med projektet är att ta fram underlag för att bedöma om det är rimligt att tillåta högre beröringsspänningsnivåer på utsatta delar, för kortare felbortkopplingstider, vid jordfel i de direktjordade högspänningssystemen.

Bedömningen är gjord i enlighet med svensk standard SS EN 50522, utg 2:2022, och anpassad till utformningen av Elsäkerhetsverkets föreskrift ELSÄK-FS 2022:1, som nu kräver en maximal beröringsspänning om 220 V och en maximal felbortkopplingstid om 0,5 sekunder, med tillräcklig säkerhet mot sak- och förmögenhetsskada. Elchock och personskador behandlas inte i projektet. Baserat på resultaten från riskanalysen dras slutsatsen att det inte identifierats några tungt vägande skäl som talar mot en sådan föreskriftsanpassning.

Nyheter

Prognosmetoder bidrar till att ersätta elnätsförstärkningar med flexibilitet

Elnätsföretag bör standardisera och digitalisera insamling av data för att ta fram bättre nätutvecklingsplaner. Dessutom är det en fördel om företagen utvecklar olika prognosmetoder för att få bättre koll på hur stort behovet av flexibilitet är. Det kan öppna för att skjuta upp nätförstärkningar och i stället skapa flexibilitetstjänster.

11 nov 2024 - Elnät


Så kan utrivning av dammar återställa vattendrag

Allt fler dammar kommer demonteras, i takt med att vattenkraftens omprövningar blir verklighet. Energiforsks nya rapport ”Utrivning av dammar” tar bland annat upp risker vid utrivningar, och den rekommenderar att man ska sträva efter att återställa landskapet till så naturliga förhållanden som möjligt.

25 okt 2024 - Vattenkraft


Elnätstariffer, flexmarknader och villkorade avtal kan stärka elnätet

En kombination av nya elnätstariffer, flexibilitetsmarknader och villkorade avtal kan skapa ett elnät som är bättre anpassat för Sveriges framtida behov. Nya typer av prismodeller kan minska belastningen på elnätet när den som är som störst, visar rapporten Elnätens prismodeller.

14 okt 2024 - Elnät


Nya ordföranden: Askan en hållbar resurs

– Vi måste jobba mer med energieffektivisering och resursplanering. Vi behöver inkludera askorna i det tänket. Branschen måste visa på att vi kan minska råvaruåtgången och hushålla med våra resurser, säger Åsa Benckert på Umeå Energi som tar över som ordförande i Askprogrammet

14 okt 2024


Ökad efterfrågan på biobränsle – vad händer i vinter och på lång sikt?

"Vi bedömer att politiska beslut har stor påverkan, inte minst från EU. Det gäller till exempel förnybarhetsdirektivet som nu är under implementering i Sverige."

26 sep 2024 - Värme och kyla


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2024:1033

Författare

Sonja Berlin, Daniel Karlsson, Lars Messing, Pieter Pretorius, Jan-Olov Sjödin, Mats Kvargren, Mikael Hemnell, Alija Cosic