Rapport

Riktlinjer för hantering av spännstag i vattenbyggnadskonstruktioner av betong

Uppdaterad 2025-02-18 Publicerad 2022-11-02

Spännarmering i form av så kallade spännstag används inom vattenkraftsindustrin som en metod för att bland annat öka vattenkraftsdammars stabilitet mot yttre laster. I och med att de svenska vattenkraftsanläggningarna åldras och den tekniska livslängden förlängs så kommer användandet och betydelsen av spännarmering att öka.

För tillfället saknas en branschgemensam hantering för design, installation och underhåll av spännstagsystem. Då funktionen hos installerade spännstagssystem direkt påverkar stabilitetsvillkoren vid en anläggnings fastspända betongkonstruktioner så är en standardiserad metodik gällande såväl vid design, som vid installation och drift av spännstagsystem, en förutsättning för att bibehålla en hög säkerhet och integritet hos anläggningarna.

Sedan 2016 har det inom Energiforsks betongtekniska program inom vattenkraft utförts fyra projekt som undersökt olika aspekter kring spännstag inom vattenkraften. Det övergripande syftet med projekten har varit att ta fram rekommendationer och förslag på metoder för hantering av spännstag inom vattenkraften. Flertalet aspekter kring användandet av spännstag har behandlats såsom åldringshanteringsprogram, inspektioner, kravställning för dimensionering och installation och instrumentering med lastceller.

I den här rapporten presenteras riktlinjer baserade på resultaten från de tid-igare utförda projekten. Riktlinjerna syftar till att utgöra grunden för en branschgemensam metodik för hantering av spännstag inom vattenkraften. Riktlinjerna riktar sig främst till anläggningsägare, men även till konsulter och entreprenörer som jobbar med spännstagsfrågor inom vattenkraftsindustrin.

Nyheter

Nytt projekt undersöker hur betongstolpar åldras i svenskt klimat

Vattenfall Eldistribution ska rasera en 30 år gammal linje med betongstolpar, vilket ger en unik möjlighet att undersöka hur dessa stolpar har åldrats i svenskt klimat. Forskningen är viktig för att förstå betongstolparnas livslängd och för att kunna fatta välgrundade beslut om underhåll och reinvesteringar.

6 maj 2025 - Elnät


Nu på engelska: Magnetism kopplas till svetsproblem i fjärrvärmesystem

Flera fjärrvärmebolag har upplevt en större mängd defekter i svetsfogar på fjärrvärmerören jämfört med för ett par år sedan. Forskning visar att problemet har att göra med ökad magnetism i rören. I projekten Svetsbarhet av fjärrvärmeapplikationer etapp 1 och 2, har forskare funnit starka indikationer på att det beror på otillräcklig avmagnetisering av stålrören efter tillverkning. Nu finns rapporterna även på engelska.

30 apr 2025 - Värme och kyla


Vattenkraftens uthållighet: 80% produktion under kritiska veckor

Svensk vattenkraft har potential att producera på cirka 80% av sin tillgängliga kapacitet under 1–3 veckor, vilket motsvarar ungefär hälften av toppbehovet. Det visar en ny studie från Chalmers som ger oss en djupare förståelse för vattenkraftens förmåga att hantera perioder med hög efterfrågan och låg vindkraftproduktion.

28 apr 2025


Handbok ska hjälpa fjärrvärmebranschen att prioritera temperatureffektiviseringar

Hur sänker vi temperaturerna i dagens fjärrvärmesystem? I en rapport lyfts flera exempel, däribland Luleå Energis framgångsrika arbete med sänkta systemtemperaturer.

22 apr 2025 - Värme och kyla


Var i landskapet ska den nya gröna elproduktionen få plats?

Var i landskapet ska den fossilfria elproduktionen rymmas, när landskapet är så viktigt för den nordiska självbilden? Det ska samhällsplanerarna Daniel Urey och Alexander Marek från Lablab försöka ge svar på i forskningsprojektet Speed Local.

17 apr 2025 - Energisystem


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2021:834

Författare

Peter Lundqvist, Christian Bernstone, Anders Marklund, Carl-Oscar Nilsson