Inom EU finns politisk vilja till att underlätta bildandet av energigemenskaper, det vill säga lokala medborgarinitiativ, som till exempel när fastighetsägare går ihop och investerar i solel, batterier och elbilar, eftersom detta bidrar omställningen mot en mer hållbar energiförsörjning. Det vanliga för den här typen av energigemenskaper är att en hög lokal självkonsumtion innebär en låg självförsörjandegrad, och vice versa. Med andra ord är det vanligt med dåligt matchad elproduktion med elanvändning.
För att främja fler medborgarinitiativ behövs formaliserade incitamentsstrukturer, och i de strukturerna är det viktigt att ta hänsyn till ett effektivt nyttjande av lågvärdiga energiresurser, som exempelvis spillvärme, som i dagsläget inte kan tas tillvara på från elproduktion från solceller, till exempel. Det är i detta kunskapsglapp som det här projektet fyller sitt huvudsakliga syfte.
Utöver mer kunskap på området krävs också sofistikerade mått och analysverktyg som kan användas för att utvärdera värdet av lokala energisystem som inkluderar olika energibärare med olika energikvaliteter. I projektet kommer ett analytiskt verktyg att utformas och demonstreras. Verktyget ska möjliggöra adekvata utvärderingar av resursutnyttjande, samt analyser för integrera termiska system med elektriska system i bostadsområden, stadsdelar eller enskilda byggnader.