Rapport

Kylvattenvärme från kärnkraft i fjärrvärmesystem - etapp 2 Systemstudie

Uppdaterad 2024-04-02 Publicerad 2019-10-07

Möjligheten finns att utnyttja kylvattenvärme från framtida kärnkraftverk till fjärrvärmesystem (kärnvärme). Systemmässigt skulle kärnvärme kunna innebära minskad miljöbelastning genom att dagens fjärrvärmeproduktionsanläggningar i aktuellt fjärrvärmenät bara skulle behöva användas som reserv och spets. I denna studie belyses systemmässiga möjligheter och konsekvenser vid värmeproduktion i kärnkraftverk.

De scenarier som har studerats är två alternativ där kärnkraftverket kan leverera maximalt 1 000 MW värme eller 1 500 MW värme. Dessa alternativ har sedan jämförts med ett business as usual- (BAU)alternativ som representerar fjärrvärmeproduktionen i Stockholm utan kärnvärme.

Kostnaderna för total produktion, inklusive reserver, jämförs i de olika alternativen. Intäkterna från värmeförsäljningen efter distributionen inkluderas inte då dessa förutsätts var lika i alla alternativ. Våra slutsatser från projektet är att det inte är lönsamt att utnyttja kylvattnet från ett nytt kärnkraftverk i Forsmark till fjärrvärmesystemen i Stockholm eller Uppsala.

Resultatet beror på att investeringen är mycket stor och värdet av förlorad el i kärnkraftverket och transmissionsledningen är betydande. Dessutom är även värmeproduktionen i BAU-alternativet baserad sig på relativt billig avfallsförbränning och biokraftvärme.

Ur ett miljömässigt perspektiv finns det både fördelar och nackdelar med kärnvärme. Vid en summering av samtliga miljökonsekvenser från utsläpp ger kärnvärme-alternativen betydande möjligheter att minska miljöpåverkan jämfört med BAU-alternativet.

Nyheter

Ny rapport: Tydlig potential för vätgas och elektrobränslen i Sverige

Sverige har förhållandevis god tillgång till de resurser som krävs för att tillverka både vätgas och elektrobränslen. Om de satsningar som nu görs på vätgas kommer i mål och trenden fortsätter skulle Sverige på kunna bli nettoexportör av vätgas.

29 apr 2024


Ny mall och lathund för långsiktig effektprognos tillgänglig för lokalnätsbolag

Ett Energiforskprojekt har i samarbete med elnätsbolag tagit fram en lathund för hur en långsiktig effektprognos kan utformas, samt en mall för insamling av data från kommuner – något som efterfrågats av branschen.

23 apr 2024 - Elnät


Ny rapport har kartlagt forskningsbehov för säker lagring i vätgas och batterier

För att möjliggöra storskalig användning av vätgas och batterier behövs säkerhetsåtgärder som säkerhetsavstånd och barriärer samt grundläggande förståelse för konsekvenserna av termisk rusning och, inte minst, gasexplosioner.

22 apr 2024 - Energisystem


Håll rätt energinivå!

I år medverkar Energiforsk på Vetenskapsfestivalen i Göteborg, festivalen där det gemensamma målet är att låta barn och skolungdomar få en inblick i vetenskapens värld. Genom satsningen Vattenkraftens framtidsprogram deltar Energiforsk med en experimentstation där de besökande barnen, med hjälp av några motionscyklar, ska försöka hålla balansen på elnätet.

19 apr 2024


Vilken typ av solceller vill vi leva med?

Marieke Rynoson, forskar om solceller på doktorandprogrammet i energisystem på Högskolan i Dalarna. Ingenjörer glömmer ibland bort att se på solceller ur ett socialt perspektiv, menar Marieke Rynoson. – Jag vill fokusera på social hållbarhet för att ge branschen insikter om vad vi faktiskt vill leva med!

11 apr 2024


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2011:54

Författare

Anders Ångström och Helena Nielsen