Det är viktigt att energiföretagens synpunkter kommer fram i arbetet med standardisering vilket innebär att företagen försäkrar sig om att det finns representanter i de olika kommittéerna för standardisering. Internationellt bevakar vi att svenska förhållanden blir belysta i standardiseringsarbetet, så att det inte blir onödiga kostnader för de svenska energiföretagen. Det kan gälla klimatförhållanden, men också vårt traditionellt svenska byggnadssätt.
I Sverige har vi relativt stora avstånd mellan produktion och konsumtion vilket i vissa avseenden skiljer sig från resten av världen. Elektroteknisk standardisering är traditionellt ett område som karaktäriseras av stor internationell samverkan och ett nära samarbete mellan statliga organ, tillverkare och användare.
Att arbeta med standardisering har tidigare varit en naturlig del i kraftbolagens verksamhet i samband med en omfattande utbyggnad och egen konstruktionsverksamhet, men också för att upprätthålla en hög kunskap bland personalen. Att medverka i framtagning och etablering av standarder är ett bra sätt att försäkra sig om långsiktighet i de investeringar som görs och en garanti för en fri konkurrens mellan olika tillverkare.
Vi arrangerar också ett årligt seminarium som speglar nyheter och resultat från de tekniska kommittéerna som är knutna till Svensk Elstandard. Seminariet fokuserar på trender som påverkar eller drivs av standardiseringen och är en viktig kunskaps- och inspirationskälla för de personer som representerar branschen i arbetet med standardisering.