Projekt

Direktjordade starkströmsanläggningars påverkan på omgivningen vid kort frånkopplingstid och hög beröringsspänning

Uppdaterad 2024-04-10 Publicerad 2023-09-18

Elsäkerhetsverket har uppdaterat sina föreskrifter för elektriska starkströms-anläggningar, vilket innebär ändringar i kraven för kroppsresistans och beröringsspänning. De nya kraven är en kroppsresistans på 1000 Ω och en beröringsspänning på 220 V, jämfört med de tidigare kraven på 3000 Ω och 600 V.

Projektet avser att belysa om en högre spänning än 220 V kan tillåtas om frånkopplingstiden är kortare än 0,5 s i enlighet med svensk standard. I föreskriften står det max 220 V och inte som standarden förespråkar att det är kurvan som ska följas. Den högre spänningen under kortare tid ska belysas ur ett apparat- och systemperspektiv och inte elchockperspektiv.

Projektet avser att belysa om installationer med högre spänning under kortare tid påverkar ”överförda potentialer”, dvs hur högre nivåer på steg- och beröringsspänningar under kortare tid påverkar faran kopplat till induktion i andra anläggningar (t.ex lågspänningsanläggningar och gasledningar) samt förhöjda markpotentialer bortom den egna starkströmsanläggningen. Projektet ska klarlägga om induktionen kan förändras.

En utredning behöver genomföras för att undersöka om elnätssystemet kan hantera en högre beröringsspänning under en kortare tid, samtidigt som risken för skador på tredje part är acceptabel. Projektet syftar till att ta fram underlag för att bedöma om det är rimligt att tillåta högre spänningsnivåer under korta perioder, med tillräcklig säkerhet mot person- och sakskador. En del av projektet är också att utvärdera lågspännings-nätets tålighet för att uppskatta konsekvenserna av ett jordfel.

Om projektet

Projektledare
Sonja Berlijn, DNV Sweden