Rapport

Elektriska och magnetiska fält i distributions- och regionnät

I juli 2016 trädde en föreskrift från Arbetsmiljöverket i kraft som reglerar arbetstagares exponering för elektriska och magnetiska fält inom frekvens-området 0 Hz – 300 GHz. Givna gränsvärden baseras på vetenskapligt vedertagna samband mellan exponering för fält och akuta och övergående effekter på människokroppen.

Här beskrivs vilken påverkan föreskriften får på byggnads- och underhållsarbete i distributions- och regionnät; från 10/12 till 130/145 kV, och fokus är på fält med frekvensen 50 Hz.

Ett centralt moment är att bedöma de risker för arbetstagarnas hälsa som en viss exponering för ett elektriskt eller magnetiskt fält kan medföra. En uppskattning av fältets storlek kan göras genom att utnyttja de vägledningar som finns eller genom att utföra beräkningar och eller mätningar. Arbetstagarna ska informeras om resultatet av riskbedömningen och om eventuella effekter på människan.

Rapporten innehåller också en vägledning för riskbedömning av arbete på luftledningar, i stationer och ställverk och med kablar. Arbetsuppgifterna har delats in i grupperna arbete utan spänning, arbete nära spänning och arbete med spänning.

Resultaten visar att det elektriska fältet är en mer begränsande faktor än det magnetiska, men att den praktiska betydelsen för om och hur arbetsuppgifterna kan utföras är ganska liten.

Nyheter

Målkonflikter ökar underhållsbehovet av elnäten

Vilken är morgondagens motsvarighet till värmefotografering för elnät? Det undrar Tommie Lindquist från Ellevio, ordförande i styrgruppen för forskningsprogrammet Underhåll av elnät. I den pågående miljonutlysningen till programmet ser han gärna att fler forskare ansöker för att bidra till ett robust och hållbart elnät.

8 jun 2023


Så stärks det europeiska beståndet av ål

Det europeiska beståndet av ål är allvarligt hotat vilket sannolikt beror på en mängd orsaker där vattenkraftens påverkan är en. Sedan 2011 genomför Energiforskprogrammet Krafttag ål konkreta åtgärder för ålens bevarande.

26 maj 2023 - Vattenkraft


Stort intresse för gröna kolatomer – så var första webbinariet inom nya klustret

Hur stor betydelse har kolinfångning för att vi ska kunna nå netto noll målen till 2050? Vad är fördelarna med grön metanol som fartygsbränsle? Och vilka synergieffekter kan uppstå genom samarbete över industrigränser?

16 maj 2023 - Värme och kyla


Kunden i fokus i nya Futureheatprojekt

Kunders vilja att bidra till energisystemets effektivitet skulle kunna skynda på energiomställningen. ”Det finns både ekonomiska och miljömässiga fördelar för kunder att engagera sig i sin energianvändning, och det märks ett stort engagemang för det just nu”.

15 maj 2023 - Värme och kyla


Reformen av elmarknaden kan ge mer väderberoende el och kärnkraft

Dubbelsidiga prisskillnadskontrakt, CFD:er, kan bidra till ökade investeringar i väderberoende elproduktion och kärnkraft, men för reglerbar elproduktion behövs kapacitetsmekanismer. Den statliga inblandningen kommer dock att bekostas av konsumenterna. Det var några slutsatser under Energiforsks studiosamtal om EU-kommissionens förslag för att reformera elmarknaden.

12 maj 2023


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2017:401

Författare

Göran Olsson och Katarina Yuen