Rapport

Riktlinjer för hantering av spännstag i vattenbyggnadskonstruktioner av betong

Uppdaterad 2023-12-07 Publicerad 2022-11-02

Spännarmering i form av så kallade spännstag används inom vattenkraftsindustrin som en metod för att bland annat öka vattenkraftsdammars stabilitet mot yttre laster. I och med att de svenska vattenkraftsanläggningarna åldras och den tekniska livslängden förlängs så kommer användandet och betydelsen av spännarmering att öka.

För tillfället saknas en branschgemensam hantering för design, installation och underhåll av spännstagsystem. Då funktionen hos installerade spännstagssystem direkt påverkar stabilitetsvillkoren vid en anläggnings fastspända betongkonstruktioner så är en standardiserad metodik gällande såväl vid design, som vid installation och drift av spännstagsystem, en förutsättning för att bibehålla en hög säkerhet och integritet hos anläggningarna.

Sedan 2016 har det inom Energiforsks betongtekniska program inom vattenkraft utförts fyra projekt som undersökt olika aspekter kring spännstag inom vattenkraften. Det övergripande syftet med projekten har varit att ta fram rekommendationer och förslag på metoder för hantering av spännstag inom vattenkraften. Flertalet aspekter kring användandet av spännstag har behandlats såsom åldringshanteringsprogram, inspektioner, kravställning för dimensionering och installation och instrumentering med lastceller.

I den här rapporten presenteras riktlinjer baserade på resultaten från de tid-igare utförda projekten. Riktlinjerna syftar till att utgöra grunden för en branschgemensam metodik för hantering av spännstag inom vattenkraften. Riktlinjerna riktar sig främst till anläggningsägare, men även till konsulter och entreprenörer som jobbar med spännstagsfrågor inom vattenkraftsindustrin.

Nyheter

Ny rapport: Tydlig potential för vätgas och elektrobränslen i Sverige

Sverige har förhållandevis god tillgång till de resurser som krävs för att tillverka både vätgas och elektrobränslen. Om de satsningar som nu görs på vätgas kommer i mål och trenden fortsätter skulle Sverige på kunna bli nettoexportör av vätgas.

29 apr 2024


Ny mall och lathund för långsiktig effektprognos tillgänglig för lokalnätsbolag

Ett Energiforskprojekt har i samarbete med elnätsbolag tagit fram en lathund för hur en långsiktig effektprognos kan utformas, samt en mall för insamling av data från kommuner – något som efterfrågats av branschen.

23 apr 2024 - Elnät


Ny rapport har kartlagt forskningsbehov för säker lagring i vätgas och batterier

För att möjliggöra storskalig användning av vätgas och batterier behövs säkerhetsåtgärder som säkerhetsavstånd och barriärer samt grundläggande förståelse för konsekvenserna av termisk rusning och, inte minst, gasexplosioner.

22 apr 2024 - Energisystem


Håll rätt energinivå!

I år medverkar Energiforsk på Vetenskapsfestivalen i Göteborg, festivalen där det gemensamma målet är att låta barn och skolungdomar få en inblick i vetenskapens värld. Genom satsningen Vattenkraftens framtidsprogram deltar Energiforsk med en experimentstation där de besökande barnen, med hjälp av några motionscyklar, ska försöka hålla balansen på elnätet.

19 apr 2024


Vilken typ av solceller vill vi leva med?

Marieke Rynoson, forskar om solceller på doktorandprogrammet i energisystem på Högskolan i Dalarna. Ingenjörer glömmer ibland bort att se på solceller ur ett socialt perspektiv, menar Marieke Rynoson. – Jag vill fokusera på social hållbarhet för att ge branschen insikter om vad vi faktiskt vill leva med!

11 apr 2024


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2021:834

Författare

Peter Lundqvist, Christian Bernstone, Anders Marklund, Carl-Oscar Nilsson