Rapport

Undersökning av injekterad betongs egenskaper

Uppdaterad 2023-12-07 Publicerad 2021-10-22

Under 2019 revs betongdammen i Hylte. Det ledde till unika möjligheter att undersöka betong från en dammkonstruktion från tidigt 1900-tal. Det vill säga betong som varit exponerad för urlakning under cirka 100 år. I samband med utrivningen tillvaratogs ett antal betongstycken för vidare undersökningar.

I rapporten redovisas resultaten från de efterföljande undersökningarna. Resultaten pekar på att det finns en tydlig koppling mellan vätskepermeabilitet och urlakningsskador hos betongen.

Injektering är en vanlig metod för att förlänga livslängden för konstruktioner med urlakad eller sprucken betong. Det är välkänt att injekterad betong får andra mekaniska och fysikaliska egenskaper än den ursprungliga betongen, men inte i vilken utsträckning de ändras eller vilka egenskaper som faktiskt erhålls.

Resultaten från Hylte visar att en injektering inte säkerställer att vätskepermeabiliteten reduceras utan resultaten tyder istället på att vätspepermeabiliteten förblir opåverkad efter injektering. Betongens mekaniska egenskaper undersöktes också och det framkom att spräck- och tryckhållfasthet var reducerad hos betong med urlakningsskador medan elasticitetsmodulen i stort var oförändrad. Injektering av den urlakade betongen visade inte på någon tydlig höjning av tryckhållfasthet och elasticitetsmodul medan spräckhållfastheten var något högre.

Nyheter

Ny rapport: Tydlig potential för vätgas och elektrobränslen i Sverige

Sverige har förhållandevis god tillgång till de resurser som krävs för att tillverka både vätgas och elektrobränslen. Om de satsningar som nu görs på vätgas kommer i mål och trenden fortsätter skulle Sverige på kunna bli nettoexportör av vätgas.

29 apr 2024


Ny mall och lathund för långsiktig effektprognos tillgänglig för lokalnätsbolag

Ett Energiforskprojekt har i samarbete med elnätsbolag tagit fram en lathund för hur en långsiktig effektprognos kan utformas, samt en mall för insamling av data från kommuner – något som efterfrågats av branschen.

23 apr 2024 - Elnät


Ny rapport har kartlagt forskningsbehov för säker lagring i vätgas och batterier

För att möjliggöra storskalig användning av vätgas och batterier behövs säkerhetsåtgärder som säkerhetsavstånd och barriärer samt grundläggande förståelse för konsekvenserna av termisk rusning och, inte minst, gasexplosioner.

22 apr 2024 - Energisystem


Håll rätt energinivå!

I år medverkar Energiforsk på Vetenskapsfestivalen i Göteborg, festivalen där det gemensamma målet är att låta barn och skolungdomar få en inblick i vetenskapens värld. Genom satsningen Vattenkraftens framtidsprogram deltar Energiforsk med en experimentstation där de besökande barnen, med hjälp av några motionscyklar, ska försöka hålla balansen på elnätet.

19 apr 2024


Vilken typ av solceller vill vi leva med?

Marieke Rynoson, forskar om solceller på doktorandprogrammet i energisystem på Högskolan i Dalarna. Ingenjörer glömmer ibland bort att se på solceller ur ett socialt perspektiv, menar Marieke Rynoson. – Jag vill fokusera på social hållbarhet för att ge branschen insikter om vad vi faktiskt vill leva med!

11 apr 2024


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2021:811

Författare

Peter Johansson, Martin Rosenqvist