Rapport

Hydraulisk konduktivitet i grovkorniga jordmaterial

Uppdaterad 2024-02-05 Publicerad 2022-02-28

Mellan åren 2017 till 2021 har olika grovkorniga jordmaterial testats med syfte att mäta deras hydrauliska konduktivitet. Det har kunnat göras tack vare ny utrustning som gör det möjligt att undersöka jordmaterial med maximala stenstorlekar upp till 250 mm. Material som testats är de man kan finna i en fyllningsdamms fin-, mellan-, grovfilter, dränagezoner och stödfyllning.

Den hydrauliska konduktiviteten för grovkorniga jordmaterial låg mellan 0,3 – 2,0 m/s och är högre än de som vanligtvis används idag. Av den anledningen kan det idag därför förekomma en viss överdimensionering vid diverse uppdateringar av fyllningsdammar. Nya resultat bör arbetas in i RIDAS.

Nyheter

Ny rapport: Tydlig potential för vätgas och elektrobränslen i Sverige

Sverige har förhållandevis god tillgång till de resurser som krävs för att tillverka både vätgas och elektrobränslen. Om de satsningar som nu görs på vätgas kommer i mål och trenden fortsätter skulle Sverige på kunna bli nettoexportör av vätgas.

29 apr 2024


Ny mall och lathund för långsiktig effektprognos tillgänglig för lokalnätsbolag

Ett Energiforskprojekt har i samarbete med elnätsbolag tagit fram en lathund för hur en långsiktig effektprognos kan utformas, samt en mall för insamling av data från kommuner – något som efterfrågats av branschen.

23 apr 2024 - Elnät


Ny rapport har kartlagt forskningsbehov för säker lagring i vätgas och batterier

För att möjliggöra storskalig användning av vätgas och batterier behövs säkerhetsåtgärder som säkerhetsavstånd och barriärer samt grundläggande förståelse för konsekvenserna av termisk rusning och, inte minst, gasexplosioner.

22 apr 2024 - Energisystem


Håll rätt energinivå!

I år medverkar Energiforsk på Vetenskapsfestivalen i Göteborg, festivalen där det gemensamma målet är att låta barn och skolungdomar få en inblick i vetenskapens värld. Genom satsningen Vattenkraftens framtidsprogram deltar Energiforsk med en experimentstation där de besökande barnen, med hjälp av några motionscyklar, ska försöka hålla balansen på elnätet.

19 apr 2024


Vilken typ av solceller vill vi leva med?

Marieke Rynoson, forskar om solceller på doktorandprogrammet i energisystem på Högskolan i Dalarna. Ingenjörer glömmer ibland bort att se på solceller ur ett socialt perspektiv, menar Marieke Rynoson. – Jag vill fokusera på social hållbarhet för att ge branschen insikter om vad vi faktiskt vill leva med!

11 apr 2024


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2022:849

Författare

Johan Lagerlund