Inom Futureheat drivs och initieras forsknings- och utvecklingsprojekt för att fjärrvärmeföretag ska kunna fortsätta bidra till en positiv omställning av energisystemet. Futureheat är en förlängning av Fjärrsynprogrammet och har pågått i tre etapper sedan 2017. Den fjärde etappen av programmet startar i januari 2025.
Futureheat
Hänt inom programmet
Lista: Bästa möjligheterna för fjärrvärme
En inventering av initiativ till koldioxidfria fjärrvärmesystem har mynnat ut i en stor databas med 70 framtida utvecklingsmöjligheter. Rapportförfattaren Henrik Gadd framhåller hur mycket som händer på området och nämner världens största termiska lager utanför Helsingfors som ett av de främsta exemplen.
Fastighetsbolag positiva till mer efterfrågeflexibilitet i fjärrvärmenätet
Kunder ställer sig positiva till att hålla nere effektbehovet när fjärrvärmenätet är ansträngt, alltså bidra med efterfrågeflexibilitet. I ett Energiforskprojekt lades tre erbjudanden fram – alla upplevdes relevanta.
Hur hög är acceptansen för biobränslen?
Jenny Westerberg på Profu har undersökt hur acceptansen för biobränslen ser ut i Sverige och inom EU.
Slutpresentation av forskningsprojekt inom Futureheat etapp 3
Den 5 december anordnades ett webbinarium där tre nyligen avslutade projekt inom Energiforskprogrammet Futureheat presenterades.
Kunden i fokus i nya Futureheatprojekt
Kunders vilja att bidra till energisystemets effektivitet skulle kunna skynda på energiomställningen. ”Det finns både ekonomiska och miljömässiga fördelar för kunder att engagera sig i sin energianvändning, och det märks ett stort engagemang för det just nu”.
Så spår fjärrvärmeföretagen om framtidens elmarknad
En fjärdedel av svenska fjärrvärmeföretag planerar för flexibilitetsåtgärder och att investera i CCS, vätgas och batterier. Det är två trender från en enkät som ett Futureheatprojekt har skickat ut.
Pressmeddelande: Energiforsk miljonsatsar på forskning om fjärrvärme
Forskningsföretaget Energiforsk har ihop med 25 energiföretag initierat det treåriga forskningsprogrammet Futureheat. Totalt satsar branschen nästan 15 miljoner kronor för att bland annat undersöka hur fjärrvärme kan stärka elsystemet och hur biobränsleanvändning i fjärrvärmesektorn kan bli mer hållbar.
Bergrum blir varmvattenlager för fjärrvärmen
I Västerås bygger Mälarenergi just nu ett gigantiskt varmvattenlager i ett gammalt beredskapslager för olja. Här ska 300 000 kubikmeter vatten lagras, motsvarande 13 GWh fjärrvärme. I ett forskningsprojekt som Energiforsk har initierat följer Ulrika Sagebrand utvecklingen av värmelagret och samlar ihop erfarenheterna.
Projektet som tar helhetsgreppet om leveranssäkerhet
Fjärrvärmesystemets bidrag till elmarknadens leveranssäkerhet är av stor vikt på en framtida elmarknad med större andel förnybara energikällor, och kan också sänka elpriserna i svenska hushåll.
Nya forskningsprojekt inom FutureHeat
Läs mer om de åtta nya forskningsprojekten som FutureHeat har startat upp hittills under 2022.
Med kraftvärme i fokus
Fem frågor till Mikael Karlsson som är ny medarbetare på Energiforsk.
Fortsatt fjärrvärmeforskning i FutureHeat
FutureHeat är fjärrvärmebranschens gemensamma forskning- och utvecklingsprogram där vi driver projekt som bidrar till att fjärrvärmen och fjärrkylan utvecklas. Resultaten ska visa nya möjligheter för fjärrvärmeföretagen i en marknad med ambitiösa miljö- och klimatmål, med ökad konkurrens och där många system är gamla.
Svetsning av fjärrvärmerör kan underlättas
Under de senaste åren har flera fjärrvärmebolag upplevt problem med svetsning av fjärrvärmerör. Därför drogs projektet Svetsbarhet i fjärrvärmerör i gång. Resultaten visar att problemen beror på otillräcklig avmagnetisering av stålrören efter tillverkning.
Nu kartläggs oljud och partiklar i fjärrvärmerör
Futureheat-projektet ”Dimensionering av distributionsnät” vill för sin forskning ha in erfarenheter om problem med oljud och partiklar i fjärrvärmenät.
Enklare att utnyttja små värmekällor
Nu finns det verktyg som ger energiföretag möjlighet att utforma standardiserade erbjudanden om småskalig leverans och prosumtion av värme.
Samlad information om termiska energisystem
Idag finns flera internationella plattformar för kunskapsutbyte och omvärldsbevakning av värme- och kylsystem, men det saknas en liknande motsvarighet i Sverige. Linköpings universitet och Energiforsk bygger information på webben för att öka kunskap och bevakning av vad som händer inom termiska energisystem.
Styrmedel som påverkar fjärrvärmen
I går genomfördes det sista av tre frukostseminarier som ett projekt i Futureheat arrangerar. Den här gången med Erik Dotzauer från Stockholm Exergi som gav en lägesrapport kring de styrmedel och regelverk som påverkar fjärrvärmen.
Lönsamt med efterfrågeflexibilitet för fjärrvärmebolag
Eftersom både kostnad och miljöpåverkan för att generera den energi som används i fastigheter varierar över dygnet och året är det av stor betydelse när i tiden fastigheter använder energi. Idag uppmuntras inte gynnsamma förbrukningsmönster då varken prismodeller eller miljöredovisningar tar tillräckligt stor hänsyn till när energin förbrukas. En ny rapport visar att det är lönsamt att arbeta med efterfrågeflexibilitet i flera olika typer av fjärrvärmenät.
Nytt verktyg för energivärdering av byggnader
Det har länge saknats praktiska verktyg som bygg- och fastighetsbranschen kan använda för att analysera miljö- och klimatprestanda. Nu har ett nytt verktyg kallat Tidstegen tagits fram. Om beräkningsresultaten från Tidstegen ingår i beslutsunderlaget vid energilösningar minskas utsläppen ur ett systemperspektiv.
Ökad variabilitet på elmarknaden påverkar fjärrvärmen
I forskningsprojektet El och fjärrvärme – samverkan mellan marknaderna, etapp III, har forskare i detalj analyserat hur de svenska fjärrvärmesystemen påverkas av förändringar i elsystemet och omvänt, hur fjärrvärmesystemen kan bidra under perioder då elbalansen är ansträngd eller då utbudet av el till låga priser är extra stort på elmarknaden.
Snabb mätare ger mer rättvis fjärrvärmetaxa
Forskning visar att en snabbare energimätning ge en bättre bild av effektbehovet. Det blir då möjligt att styra värmeleveransen bättre och att minska användningen av topplast vilket bidrar till att nå miljö- och klimatmålen.
Stor potential i lågvärmenät
Energieffektivisering, konkurrens från värmepumpar och nya krav från kunder gör att det är nödvändigt att modernisera fjärrvärmen. Det handlar bland annat om att dra nytta av fördelarna med det som kallas fjärde generationens fjärrvärmeteknik – en innovation som tillåter en lägre fram- och returtemperatur i fjärrvärmenätet.
Forskning till nytta för fjärrvärmebranschen
I går presenterades de första resultaten från Futureheat – forskning om allt från efterfrågeflexibilitet och avfallets roll i energisystemet till implementering av fjärde generationens fjärrvärmenät.
Spännande samverkan
Energiforsk kommer att samverka med Grön Bostad Stockholm och Smart City Sweden för att utveckla innovationer kring affärer, teknik och hållbara städer.
Forskare ser in i framtiden
När slutrapporterna från Fjärrsyn analyseras av tre forskare är deras slutsats att det i forskningen kring fjärrvärme saknas en tydlig målbild för fjärrvärmens roll i framtiden.
Större nät ger lägre fjärrvärmekostnad
Många fjärrvärmeföretag är kostnadsmedvetna och har minskat sina kostnader för att producera värme genom att koppla samman fjärrvärmenät och ta emot spillvärme från industrin.
Kraftvärmen mer lönsamt om vind och sol ökar
Forskning som studerat samverkan mellan marknaderna för el och fjärrvärme menar att i en framtid där kärnkraften fasats ut kommer kraftvärmen generera högre intäkter jämfört med i ett scenario med bibehållen kärnkraft.
Ny app kan minska energianvändningen
En ökad digitalisering ökar också möjligheten att använda informations- och kommunikationsteknologi för att följa upp fjärrvärmekunders anläggningar. Genom att visualisera data om värmesystemet kan både kunden och fjärrvärmebolaget förbättra driften vilket är bra både för kunden och för företaget.
Har du läst den senaste halvårsberättelsen från Fjärrsyn?
Här hittar du ny kunskap från fjärrvärmeforskningen tillsammans med några spännande projekt om hur man kan stärka fjärrkyleaffären.
Fjärrvärmeforskningen ökar i Europa
Forskning om fjärrvärme och fjärrkyla har ökat markant inom EU:s forskningsprogram de senaste åren visar resultat från Fjärrsyn.
Prioritering av energieffektiviseringsåtgärder
Är det kostnadseffektivt att satsa på energieffektivering av byggnader för att nå klimat- och energimålen i en kommun? Vi bjuder på en förhandstitt på resultat från projektet Strategier för hållbar energieffektivisering ur ett fjärrvärmeperspektiv.
Fjärrvärmeframgångar i Seoul
Det var flera svenska framgångar vid den internationella konferensen DHC 2016 i Korea i början av september. Fjärrvärmeprofessorn Sven Werner och den tidigare Fjärrsynsforskaren Kristina Lygnerud som studerat risker med spillvärmeinvesteringar i fjärrvärmenät fick pris för utmärkt forskning.
Nya idéer om att använda forskningsresultat
Som en avslutning på årets Fjärrvärmedagar i Västerås ledde Åse Myringer och Catarina Jäderberg från Fjärrsyn en workshop kallad ”Boosta din verksamhet med resultat från forskningen”.
Nya idéer om att använda forskningsresultat
Som en avslutning på årets Fjärrvärmedagar i Västerås ledde Åse Myringer och Catarina Jäderberg från Fjärrsyn en workshop kallad ”Boosta din verksamhet med resultat från forskningen”.
Spännande projekt mellan marknaderna
Nyligen fick projektet ”El och fjärrvärme samverkan mellan marknaderna” klartecken för en ny forskningsetapp. Syftet är att öka förståelsen för hur den framtida utvecklingen på elmarknaden med ett ökande inslag av variation påverkar fjärrvärmesystemen och hur de framtida fjärrvärmesystemen kan anpassas till och dra fördel av utvecklingen på elmarknaden.
Forskning ger ekonomisk nytta
Ett konsultbolag har utvärderat den forskning och utveckling som har genomförts inom Fjärrsyn och Svensk Fjärrvärme under perioden 2003-2014, framförallt vad gäller den ekonomiska nyttan. Vilka är de viktigaste slutsatserna?
Samverkan mellan el- och fjärrvärme
Förändringar på elmarknaden har en stark påverkan på fjärrvärmens utveckling och marknadsmöjligheter. Det visar en ny forskningsrapport från forskningsprogrammet Fjärrsyn. Rapporten, El och fjärrvärme - samverkan mellan marknaderna, pekar på att kraftsystemets utveckling kan komma att få en kraftig påverkan på ekonomin för många svenska fjärrvärmeföretag.
Miljön vinnare när fjärrvärme ersätter fossilt i industrin
Ny handbok med goda exempel och inspiration för industriföretag som önskar byta till fjärrvärme i sina industriprocesser. Här beskrivs olika drivkrafter, vad som krävs och hur man gör.
Internationell konferens om smarta energisystem
Nu är Call for abstracts till 2nd International Conference on Smart Energy Systems and 4th Generation District Heating i Aalborg stängd. Men missa inte att boka datumen och att anmäla dig och ditt företag som deltagare till konferensen!
Fjärrsyns halvårsberättelse är här
Vilket behov finns det för fjärrvärmeforskning i framtiden? Pågående projekt. Intressanta resultat som att hantera åldrande fjärrvärmenät. Möt Linda Wårell, biträdande professor vid Luleå tekniska universitet i senaste halvårsberättelsen från forskningsprogrammet Fjärrsyn.
Presentera din fjärrvärmeforskning i Seoul
Den 4-7 september kommer det 15:e internationella symposiet om fjärrvärme och fjärrkyla att gå av stapeln i Seoul, Korea. Sista dag att skicka in abstracts är den 26 februari 2016.
Programansvarig
Carolina Holmberg
Se slutkonferensen för föregående programetapp här
Prenumerera på nyheter!
Prenumerera på nyhetsbrev från Futureheat och få resultat och inbjudan till konferenser inom forskningsområdet genom att registrera dig här.
Intresserad av att vara med i en referensgrupp?
Kontakta programansvarig, Carolina Holmberg
Uppdragsgivare
Aneby Miljö & vatten
Arvika fjärrvärme
Borås Energi och Miljö
C4 Energi
E.ON Energiinfrastruktur
Finspångs Tekniska Verk
Gävle Energi
Göteborg Energi
Halmstads Energi och Miljö
Härnösand energi & Miljö
Jämtkraft
Karlstads Energi
Mälarenergi
Njudung Energi Sävsjö
Norrenergi
Nässjö Affärsverk
Skellefteå Kraft
Stockholm Exergi
Söderenergi
Södertörns Fjärrvärme
Tekniska verken i Linköping
Telge Nät
Vaggeryds Energi
Vattenfall
Öresundskraft