Inom Futureheat drivs och initieras forsknings- och utvecklingsprojekt för att fjärrvärmeföretag ska kunna fortsätta bidra till en positiv omställning av energisystemet. Futureheat är en förlängning av Fjärrsynprogrammet och har pågått i tre etapper sedan 2017. Den fjärde etappen av programmet startar i januari 2025.
Futureheat
Hänt inom programmet
Lista: Bästa möjligheterna för fjärrvärme
En inventering av initiativ till koldioxidfria fjärrvärmesystem har mynnat ut i en stor databas med 70 framtida utvecklingsmöjligheter. Rapportförfattaren Henrik Gadd framhåller hur mycket som händer på området och nämner världens största termiska lager utanför Helsingfors som ett av de främsta exemplen.
Fastighetsbolag positiva till mer efterfrågeflexibilitet i fjärrvärmenätet
Kunder ställer sig positiva till att hålla nere effektbehovet när fjärrvärmenätet är ansträngt, alltså bidra med efterfrågeflexibilitet. I ett Energiforskprojekt lades tre erbjudanden fram – alla upplevdes relevanta.
Hur hög är acceptansen för biobränslen?
Jenny Westerberg på Profu har undersökt hur acceptansen för biobränslen ser ut i Sverige och inom EU.
Slutpresentation av forskningsprojekt inom Futureheat etapp 3
Den 5 december anordnades ett webbinarium där tre nyligen avslutade projekt inom Energiforskprogrammet Futureheat presenterades.
Kunden i fokus i nya Futureheatprojekt
Kunders vilja att bidra till energisystemets effektivitet skulle kunna skynda på energiomställningen. ”Det finns både ekonomiska och miljömässiga fördelar för kunder att engagera sig i sin energianvändning, och det märks ett stort engagemang för det just nu”.
Så spår fjärrvärmeföretagen om framtidens elmarknad
En fjärdedel av svenska fjärrvärmeföretag planerar för flexibilitetsåtgärder och att investera i CCS, vätgas och batterier. Det är två trender från en enkät som ett Futureheatprojekt har skickat ut.
Pressmeddelande: Energiforsk miljonsatsar på forskning om fjärrvärme
Forskningsföretaget Energiforsk har ihop med 25 energiföretag initierat det treåriga forskningsprogrammet Futureheat. Totalt satsar branschen nästan 15 miljoner kronor för att bland annat undersöka hur fjärrvärme kan stärka elsystemet och hur biobränsleanvändning i fjärrvärmesektorn kan bli mer hållbar.
Bergrum blir varmvattenlager för fjärrvärmen
I Västerås bygger Mälarenergi just nu ett gigantiskt varmvattenlager i ett gammalt beredskapslager för olja. Här ska 300 000 kubikmeter vatten lagras, motsvarande 13 GWh fjärrvärme. I ett forskningsprojekt som Energiforsk har initierat följer Ulrika Sagebrand utvecklingen av värmelagret och samlar ihop erfarenheterna.
Projektet som tar helhetsgreppet om leveranssäkerhet
Fjärrvärmesystemets bidrag till elmarknadens leveranssäkerhet är av stor vikt på en framtida elmarknad med större andel förnybara energikällor, och kan också sänka elpriserna i svenska hushåll.
Nya forskningsprojekt inom FutureHeat
Läs mer om de åtta nya forskningsprojekten som FutureHeat har startat upp hittills under 2022.
Med kraftvärme i fokus
Fem frågor till Mikael Karlsson som är ny medarbetare på Energiforsk.
Fortsatt fjärrvärmeforskning i FutureHeat
FutureHeat är fjärrvärmebranschens gemensamma forskning- och utvecklingsprogram där vi driver projekt som bidrar till att fjärrvärmen och fjärrkylan utvecklas. Resultaten ska visa nya möjligheter för fjärrvärmeföretagen i en marknad med ambitiösa miljö- och klimatmål, med ökad konkurrens och där många system är gamla.
Svetsning av fjärrvärmerör kan underlättas
Under de senaste åren har flera fjärrvärmebolag upplevt problem med svetsning av fjärrvärmerör. Därför drogs projektet Svetsbarhet i fjärrvärmerör i gång. Resultaten visar att problemen beror på otillräcklig avmagnetisering av stålrören efter tillverkning.
Programansvarig
Carolina Holmberg
Se slutkonferensen för föregående programetapp här
Prenumerera på nyheter!
Prenumerera på nyhetsbrev från Futureheat och få resultat och inbjudan till konferenser inom forskningsområdet genom att registrera dig här.
Intresserad av att vara med i en referensgrupp?
Kontakta programansvarig, Carolina Holmberg
Uppdragsgivare
Aneby Miljö & vatten
Arvika fjärrvärme
Borås Energi och Miljö
C4 Energi
E.ON Energiinfrastruktur
Finspångs Tekniska Verk
Gävle Energi
Göteborg Energi
Halmstads Energi och Miljö
Härnösand energi & Miljö
Jämtkraft
Karlstads Energi
Mälarenergi
Njudung Energi Sävsjö
Norrenergi
Nässjö Affärsverk
Skellefteå Kraft
Stockholm Exergi
Söderenergi
Södertörns Fjärrvärme
Tekniska verken i Linköping
Telge Nät
Vaggeryds Energi
Vattenfall
Öresundskraft