I ett projekt inom forskningsprogrammet FutureHeat har en simuleringsstudie utförts där tre olika typer av flexibilitet (värmelagring i byggnader, lastväxling och fastighetsnära borrhålslager) undersökts för sex olika typfjärrvärmenät. Typnäten ska spegla en stor del av de fjärrvärmenät som förekommer i Sverige så att alla svenska fjärrvärmebolag ska kunna få en ungefärlig uppfattning för hur stor nytta olika typer av efterfrågeflexibilitet kan skapa i deras nät.
Resultatet visar, att även om värdet av efterfrågeflexibilitet mellan fjärrvärmenät med olika förutsättningar varierar, finns det goda ekonomiska och miljömässiga incitament för många typer av efterfrågeflexibilitet i många typer av fjärrvärmenät. I studien visas bland annat att fastighetsnära borrhålslager som laddas med fjärrvärme och direkt (utan värmepump) förser värmesystem i byggnader med värme, har ett ökat värde om de styrs flexibelt som en del i en totaloptimering. Besparingen i rörliga driftkostnader som borrhålslagret ger upphov till ökar med 36 – 133 % vid flexibel styrning.
Projektet har letts av Johan Kensby på Utilifeed tillsammans med Linnea Johansson, Samuel Jansson och Jens Carlsson. Läs rapporten Värderingsmodell för efterfrågeflexibilitet i sin helhet här.