2025-02-17

Drönarfotografering ger exaktare mätresultat av bergnivån i dammar

Francisco Ríos Bayona från teknikkonsultföretaget Typsa har skrivit rapporten Bergkvalitet i älvfåror,
där han använt drönarfotografering för att analysera ombyggnationer av betongdammar.

Undersökningar av älvfåror i dammar är en utmaning, men att fota med drönare kan ge mer exakta resultat av bergnivåer än traditionella metoder. De bättre resultaten minskar risken för oväntade problem när dammar och kraftverk ska byggas om, enligt rapporten Bergkvalitet i älvfåror från Energiforsks program Vattenkraftens bergfrågor.

– Vår rapport visar att dagens metoder för att bedöma bergnivåer vid ombyggnation av dammar har stora osäkerheter. Modern teknik som drönare och fotogrammetri sparar både tid och pengar och innebär ökad säkerhet, säger rapportförfattaren Francisco Ríos Bayona från teknikkonsultföretaget Typsa.

Studien har analyserat två pågående ombyggnationer av svenska betongdammar och jämfört tidigare tolkade bergnivåer med de som uppmätts. Resultatet från den ena anläggningen visade att bergytan låg några meter djupare än det jämförelseunderlag som fanns tillgängligt, vilket var en karta baserat på mätningar med ekolod.

– Det innebär att metoden med ekolod kan ge missvisande underlag, framför allt nära betongdammen. Vår rekommendation är därför att resultat från ekolodmätningar bör verifieras med alternativa mätmetoder, säger Francisco Ríos Bayona.

Inför den andra analysen fanns en 3D-modell baserad på tidigare mätningar. Resultaten från mätningar med drönare visade på skillnader mellan 35 centimeter och 2 meter.

– Det kan anses vara rimliga skillnader jämfört med resultaten från den första anläggningen, men det kan finns behov av att kombinera flera olika mätmetoder för att öka noggrannheten, säger Francisco Ríos Bayona.

I studien har man använt drönarteknik kombinerad med fotogrammetri, det vill säga att ta bilder från olika tredimensionella positioner. En slutsats är att den tekniken ger mer exakta uppgifter om bergnivåer i dammar.

Metoden är även användbar för att identifiera sprickor i bergytan. Genom att skapa 3D-modeller baserade på drönarbilderna kan befintliga sprickor i berggrunden analyseras, vilket ger en bättre bild av grundläggningsförhållandena vid ombyggnation.

– Tekniken är både effektiv och enkel att använda. Men för att få hög kvalitet i mätningarna bör alla bergytor vid ny- och ombyggnation mätas in med drönare i framtiden. Det skulle kunna minska behovet av säkerhetshöjande åtgärder, säger Francisco Ríos Bayona.

Rekommendationer ur rapporten

För att förbättra säkerheten och minska risken för oväntade problem vid ombyggnation av dammar rekommenderas att:

  • Drönarteknik och fotogrammetri används vid framtida projekt för att mäta in bergytor och sprickstrukturer.
  • Tolkade bergnivåer från sjömätning med ekolod bör verifieras med alternativa metoder, särskilt nära betongdammar.
  • Kontrollpunkter införs vid drönarmätningar för att öka noggrannheten i genererade 3D-modeller.
  • Studier genomförs om hur många sprickor som behöver karteras för att få en mer representativ bild av befintliga strukturer i berggrunden.

Fakta

Läs hela rapporten Bergkvalitet i älvfåror.

Läs mer om forskningsprogrammet Vattenkraftens bergfrågor.

Den här texten är baserad på Rapporten ”Bergkvalitet i älvfåror”. Texten är framtagen med generativ AI och faktagranskad och redigerad av Energiforsk.

Nyheter