2024-08-15

Elin leder forskning kring massabruk

Elin Andersson och kollegan Pär Johnsson på Billerud i Gävle.

Elin Andersson, processingenjör på Billerud i Gävle, är ny ordförande i Energiforsks Skogsindustriella program. Nyckelfrågor inom forskningen handlar om energieffektivisering, färre fossila kemikalier i driften och hur man kan ta tillvara på biprodukter från papperstillverkningen.

Inom Skogsindustriella programmet forskar vi kring resurs- och energieffektivisering av processer inom svenska massa- och pappersbruk. Ofta handlar det om processtekniknära projekt med utgångspunkt i utmaningar som är gemensamma för flera bruk. Programmet fungerar som ett nätverk där svenska bruk kan testa sina idéer, byta erfarenheter och ta intryck av lösningar i andra branscher. Programmet lyfter den samlade konkurrenskraften för svensk skogsindustri och ökar möjligheten att nå fossilfrihet i närtid.

Elin Andersson jobbar som processingenjör på Gävle bruk som är en del i Billerudkoncernen. Billerud producerar papper och förpackningsmaterial i 13 länder. I Sverige finns nio produktionsanläggningar. Nyligen valdes Elin Andersson till ordförande i Skogsindustriella programmet.

– Jag är väldigt glad för det och jag ser verkligen fram emot att vara med och se hur massabruken kan utvecklas med hjälp av forskning. Energieffektivisering av bruken och att byta ut fossilbaserade kemikalier är viktigt för framtiden och här behövs mer forskning. Vi har också genomfört en del korta projekt inom Skogsindustriella programmet på senare tid. Det är resultat som vi har direkt nytta av i industrin. Ett sånt projekt handlade till exempel om vitlutsoptimering.

I jobbet som processingenjör jobbar Elin Andersson med energirelaterade projekt tillsammans med andra ingenjörer på bruket. Det handlar både om kortsiktiga projekt, men också långsiktiga studier av bruket.

– Det är väldigt givande att jobba inom energiintensiv industri, en liten förbättring som minskar energiförbrukningen, kan göra så stor skillnad, både vad det gäller miljöpåverkan och kostnadseffektiviteten på bruket.

Jobbet som processingenjör är intressant och lärorikt, berättar Elin Andersson som har jobbat på Gävle bruk i snart 4 år.

– Jag har lärt mig otroligt mycket om hur saker fungerar i praktiken – störningar, variationer och driftstopp. Det är spännande att se hur det som jag räknat på, fungerar i själva driften.

Varför valde du att bli ingenjör?

– Jag har alltid varit intresserad av matematik, naturvetenskap och problemlösning. Jag har en utbildning i kemiteknik med fysik. För mig passade den utbildningen perfekt. Sen har jag en master i hållbara energisystem med fokus på industriella energisystem och processindustri. Jag jobbar med det jag har studerat och som verkligen intresserar mig!

Vilken forskning tror du är viktigast för massabruken?

– Jag tror att det handlar mycket om hur vi kan använda bioråvaran på bästa sätt. En annan nyckelfråga är vad kan man göra med biprodukterna från oss. Man kan få ut så mycket mer från ett massabruk än pappersmassa som till exempel tallolja, el, fjärrvärme, lignin och koldioxid.

 

 

Nyheter