2024-10-14

Elnätstariffer, flexmarknader och villkorade avtal kan stärka elnätet

Peter Blomqvist, Profu, huvudförfattare till rapporten Elnätens prismodeller.

En kombination av nya elnätstariffer, flexibilitetsmarknader och villkorade avtal kan skapa ett elnät som är bättre anpassat för Sveriges framtida behov. Genom att införa nya typer av prismodeller kan belastningen på elnätet minska när den som är som störst, eftersom rätt utformning kan ge tydliga incitament för kunderna. Det visar rapporten Elnätens prismodeller.

– En väl utformad elnätstariff kan bidra till både ett effektivare nyttjande av elnäten och en mer rättvis prissättning. Men det behövs även ökad kunskap hos kunderna i hur man kan bidra till ökad flexibilitet, säger rapportens huvudförfattare Peter Blomqvist från Profu.

Effektiva elnätstariffer

Elnätstariffer som inkluderar en tidsdifferentierad effektkomponent ska införas senast 2027, vilket ger elnätskunder ekonomiska incitament att minska sin elanvändning under höglasttimmar. Denna tariffstruktur uppmuntrar ett effektivare utnyttjande av elnätet genom att kunderna stimuleras att använda el när efterfrågan är lägre. Att enbart använda en sådan tariff riskerar dock att inte räcka, så en kompletterande dynamisk komponent kan bidra för att adressera specifika effekttoppar som är dimensionerande för elnätet.

Flexibilitetsmarknader och villkorade avtal

I de fall där väl utformade elnätstariffer inte är tillräckliga kan marknadsbaserade flexibilitetslösningar användas för att hantera kapacitetsutmaningar. Flexibilitetsmarknader möjliggör för elnätsbolag att köpa flexibilitetstjänster från aktörer som kan anpassa sin elförbrukning eller produktion, vilket minskar belastningen på elnätet under kritiska perioder. Villkorade avtal kan också spela en roll som en sista utväg när marknadsbaserade lösningar inte räcker till. Detta tillåter elnätsbolagen att avtala direkt med kunder för att justera deras elförbrukning under högbelastningsperioder utan att använda marknaden. Det finns flera olika sätt att utforma respektive lösning och för elnätsbolagen gäller det att välja de lösningar som är lämpliga utifrån deras förutsättningar.

Många elnätsbolag står inför betydande utmaningar kopplat till investeringar i infrastruktur och utveckling av nya tariffstrukturer. Rapporten belyser behovet av att förbättra förståelsen bland kunder om hur de kan dra nytta av inte minst nya elnätstariffer. Utbildningsinsatser kan hjälpa slutanvändare att förstå hur deras elanvändning påverkar både deras egna kostnader och den allmänna belastningen på nätet. Samtidigt krävs mer data om kundernas beteende för att kunna skräddarsy tariffmodeller som uppfyller olika nätområdens specifika behov.

Rapportförfattarna rekommenderar att elnätsbolagen lägger grunden med en genomtänkt elnätstariff via en god förståelse av olika kundgruppers förbrukningsmönster samt utvecklar en metodik för att mäta effekten av nya tariffstrukturer. Dynamiska tariffer kan exempelvis ge kunderna incitament att minska sitt effektuttag under specifika topplasttimmar, men detta kräver metoder för att prognostisera när dessa toppar inträffar samt ett snabbt informationsflöde till kunderna.

– Jag tror att den här rapporten kan hjälpa många elnätsföretag att öka flexibiliteten och hitta nya avtalsformer för att minska effekttopparna. Med mer kunskap av blir det enklare för Sverige att få ett robust, hållbart och konkurrenskraftigt energisystem, säger Energiforsks Susanne Stjernfeldt, ansvarig för programmet Elnätens hållbara teknikutveckling och digitalisering.

 

Fakta Elnätens prismodeller

Rapporten Elnätens prismodeller är framtagen av Energiforsks program Elnätens hållbara teknikutveckling och digitalisering. Författare är Peter Blomqvist, Emil Nyholm, Josefine Kjellander och Mikael Odenberger, alla från Profu.

Läs hela rapporten här.

Den här texten är baserad på Rapporten Elnätens prismodeller, framtagen med generativ AI och faktagranskad och redigerad av Energiforsk.

Nyheter