– Tidigare har jag bara använt standarderna, det är dem vi har att förhålla oss till precis som andra lagar och förordningar. Nu kan jag fördjupa mig mer och själv vara med och påverka, säger han.
Som representant i programmet SEK Standardisering deltar man i standardiseringsarbetet och vid behov kommenterar och föreslår nya standardiseringsförslag inom elnätsområdet.
Magnus Vedin är verksam vid Vattenfall Eldistribution AB i Trollhättan och är enkelt uttryckt specialiserad på hur man bygger högspänningsanläggningar, stora utomhusställverk. Han jobbar dels som projektledare för byggnation av regionnätsstationer, och dels med tekniska riktlinjer för eldistribution.
– Jag har faktiskt jobbat med standardisering ganska många år, men inom eldistribution för ställverksanläggningar. Så det här är väl en naturlig fortsättning att engagera sig i standardisering på en övergripande nivå. Högspännings- och ställverksanläggningar är något jag älskar att arbeta med och jag känner mig tillräckligt senior nu att fördjupa mig i standarder.
Han beskriver ett långsiktigt arbete med perioder som sträcker sig flera år innan en befintlig standard uppdateras eller en ny tas fram, och poängterar värdet av att det inte kommer nya riktlinjer vart och vartannat år som ändrar förutsättningarna.
– Man ska inte skjuta från höften och utgå från vad som är populärt just nu. Standardisering ska hålla länge. Vi bygger anläggningar som ska stå i 50–60 år, kanske ännu längre, och då behövs en stabil grund att stå på.
"Borgar för framtiden"
Sverige ligger långt fram inom elsäkerhet, både beträffande person- och driftsäkerhet. Magnus Vedin framhåller att det är vad standardiseringen bygger på och att vi har säkrare elanläggningar jämfört med många andra mer outvecklade länder. Han uppskattar att 90 procent handlar om personsäkerhet, medan en annan mindre del syftar till att bygga smart, rationellt, och inte för dyrt.
På frågan om han vill lyfta något viktigt som händer på området just nu nämner han omställningen bort från fossilberoendet.
– Jag tror alla i branschen mer eller mindre dagligen matas med hur viktig elektrifieringen är för energiomställningen. Det vi håller på med inom standardiseringen beror ju i mångt och mycket av de anläggningar som behövs för att realisera det. Arbetet vi gör nu borgar för framtiden.
För tillfället uppdateras en del huvudstandarder för jordning- och högspänningsanläggningar. En del i TK 99-gruppen jobbar med högspänningsinstallationer för HVDC-anläggningar.
– Även om vi inte använder särskilt mycket HVDC i Sverige så behandlar vi även standarder för likströmsanläggningar. Vi har ett par otroligt kompetenta personer i kommittén som jobbar med det här på olika sätt.
Det är inte bara Magnus Vedin som är ny representant i SEK Standardisering, utan ytterligare två tillkommer. Daniel Johansson, Vattenfall AB, ska arbeta med TK 78, Säkerhet vid arbete – metoder, verktyg och materiel. Davor Kralj, Svenska kraftnät, å sin sida är ny representant i TK 17AC Kopplingsapparater och kopplingsutrustning för högspänning.
FAKTA/Standardisering genom SEK Svensk Elstandard
Bevakar, samordnar och kommunicerar kring standardisering inom föreningen SEK Svensk Elstandard och International Electrotechnical Commission. IEC är en kommission som arbetar fram och fastställer internationella standarder inom elektroteknik och elektronik.