Figuren ovan är från rapporten Exergigemenskaper – för ett resurseffektivt energisystem. Den visar en principiell illustration av ett diagram med självkonsumtion, självförsörjande och exergiverkningsgrad. Ett system med god matchning mellan lokal tillförsel av värme och el, samt små energikvalitetsförluster resulterar i en stor cirkel i den övre högra halvan av diagrammet (nummer 2 i diagrammet). Ett system med dålig matchning mellan tillförsel och användning av värme samt el i kombination med stora energikvalitetsförluster resulterar i en liten cirkel i det nedre vänstra hörnet (nummer 1 i diagrammet).
– Den här rapporten är viktig eftersom den tar hänsyn till kvaliteten av energi, specifikt exergieffektiviteten, vilket visade sig vara en viktig faktor i utvärderingen av energisystemlösningar. Detta kan hjälpa oss att skapa energisystem som är mer resurseffektiva, säger Magnus Åberg på Uppsala universitet som varit projektledare och är rapportförfattare.
Rapporten presenterar resultat från ett fiktivt bostadsområde där elva olika energisystemlösningar analyserats, utifrån faktorer som självförsörjningsgrad, självkonsumtion av lokalt producerad el och värme samt exergieffektivitet. Studien visar att det är möjligt att identifiera kvalitetsförluster i energisystem, vilket kan användas som underlag för bättre beslut vid planering av framtida bostadsområden. Dessutom framhåller rapporten att exergi kan vara ett värdefullt verktyg för att minska intressekonflikter på lokala värmemarknader och öka samarbete mellan aktörer.
– Andra studier har tillämpat exergi, men den här rapporten är unik eftersom den lyfter fram energikvalitet som prestandamått för lokala energisystemlösningar i urbana miljöer, vilket inte gjorts tidigare.
Inom EU finns ett starkt politiskt engagemang för att underlätta skapandet av lokala energigemenskaper som medborgarinitiativ, för att snabba på omställningen till en mer hållbar energiförsörjning. I Sverige har energigemenskaper främst kretsat kring fastighetsägare och småföretag som investerar i solenergi, batterilagring och elbilar.
– Dessa initiativ, även om lovvärda, riskerar att fokusera för mycket på elektrifiering och förbise resurseffektiva energilösningar, vilket kan leda till onödiga kvalitetsförluster i energianvändningen, säger Magnus Åberg.
Sammanfattningsvis kan vi skapa mer balanserade och hållbara energilösningar genom att inkludera exergiaspekten i utvärderingen av lokala energisystem. Detta kan också bidra till att undvika en ohållbar elektrifiering och i stället främja användningen av lågvärdiga energiresurser som spillvärme eller fjärrvärme, vilket i sin tur kan ge ökad resurseffektivitet på både lokal och regional nivå.
Hör mer i ett webbinarium 25 februari
Den 25 februari kommer Magnus Åberg att presentera rapporten i ett webbinarium. Anmäl dig här.
Läs mer i Futureheats syntesrapport
Detta projekt presenteras, tillsammans med övriga projekt som bedrevs inom Futurheats etapp 3 som pågick mellan 2022 och 2024, i en syntesrapport. Ta del av den här.