2024-09-26

Ökad efterfrågan på biobränsle – vad händer i vinter och på lång sikt?

Priserna på biobränsle har stigit kraftigt på senare tid och gett ökade kostnader för fjärrvärmebranschen. Men vad kommer hända i vinter och på längre sikt? I ett webbinarium kommer Svenska Bioenergiföreningens, Svebios, VD Anna Törner, att dela med sig av vad hon ser i kristallkulan.

Efterfrågan på biobränsle spås öka i takt med att allt fler branscher vill ersätta fossilt bränsle med restprodukter från skogsindustrin. I ett webbinarium den 15 oktober, kommer Anna Törner ge sin syn på utmaningar och möjligheter för biobränslemarknaden på både kort och lång sikt. Läs mer och anmäl dig här.

Anna Törner, vilken roll kan Svebio och era medlemmar spela för energiomställningen till ett fossilfritt samhälle?

– Svebio representerar medlemmar från hela värdekedjan, från biomassa och råvara till raffinering, processning till slutanvändning. Bioenergi i dag står för 40 procent av den slutliga energianvändningen i Sverige. Det utgör en viktig del för biodrivmedel och vägtransporter, liksom industrisidan och för kraft- och fjärrvärmen, men även biogas från jord- och skogsbruket. Bioenergi är den ”tysta hjälten” i vårt energisystem, som också har många fördelar utifrån beredskapsperspektiv och trygg energiförsörjning.

Hur bedömer du att politiska beslut i Sverige eller på EU-nivå kan komma att påverka tillgången till och priserna på biobränsle?

– Vi bedömer att politiska beslut har stor påverkan, inte minst från EU. Det gäller till exempel förnybarhetsdirektivet som nu är under implementering i Sverige, EU:s avskogningsförordning som träder ikraft vid årsskiftet, naturrestaureringslagen och EU:s förordning för markanvändningssektorn, LULUCF. Mycket av debatten i dag handlar om skogens och jordbruksmarkens roll, till exempel som kolsänka. Det är klart att olika styrmedel påverkar varandra, om ändringar sker i reduktionsplikten kan andra sektorer behöva bidra mer för att möjliggöra åtaganden. Vi tror dock att det finns stora möjligheter att öka uttaget av restprodukter från skogsbruket på ett hållbart sätt med bibehållen biologisk mångfald. Sedan väntar vi också en ökad konkurrens om råvaran. Många vill ha den gröna kolatomen för att utveckla nya produkter, som bioplast och olika kemikalier.

Vilken prognos gör ni på Svebio för priset på biobränsle de närmaste åren?

– Som branschorganisation följer vi våra konkurrensrättsliga riktlinjer och avstår från att spekulera om framtida priser.

Nyheter