Nya Eurokoder kring grundläggande dimensioneringsregler samt för betongkonstruktioner har redan publicerats och omfattar dimensioneringsregler som har stor inverkan på säkerhet och robusthet av betongdammar. Mikael Hallgren och Fredrik Stenesand rapport har undersökt skillnader mellan första och andra generationen av Eurokoderna med hjälp av jämförande beräkningsexempel och en GAP-analys. De största förändringarna är att nya dimensioneringsregler för betongdammar nu inkluderas i Eurokoderna och det medför att säkerhetsreglerna för betongdammar inom vattenkraften kommer att stärkas.
I den första generationens eurokoder är vattenkraftsdammar undantagna från omfattningen av Eurokoderna. Det öppnar upp för mer tillämpning och användning av Eurokoderna vid dimensionering av dammar, även om särskilda tillämpningsregler för dammkonstruktioner fortfarande saknas i de nya Eurokoderna, berättar Mikael Hallgren:
– Vi har i vår fallstudie jämfört de nya dimensioneringsregler med både första generationens Eurokod och med anvisningar i RIDAS.
I projektet har främst tvärsnittsdimensionering av betongkonstruktioner inom vattenkraft undersökts. Men även ändringar i den grundläggande Eurokoden avseende säkerhet och lastkombinationer eftersom det är faktorer som kan ha stor påverkan på framtida dimensionering av betongdammar.
En högre konsekvensklass, CC4, har införts och dammar ges som exempel på konstruktioner som kan omfattas av den nya klassen. En utredning bör därför göras för den nya högre konsekvensklassningen CC4, med tillämpning på dammar, säger Mikael Hallgren:
– Det är den högsta säkerhetsklassen där också kärnkraftstekniska anläggningar ingår, det vill säga där konsekvenserna är väldigt, väldigt allvarliga om det skulle ske någonting.
Varför utvecklas en ny generation av Eurokoderna?
– Det handlar förstås om olika parametrar som säkerhet samt nya forskningsrön till exempel, men också att tillmötesgå nya hållbarhetskrav så att framtidens konstruktioner kan dimensioneras på ett sätt som gör att både material och resurser kan sparas in, samtidigt med bibehållen säkerhet.
De nya Eurokoderna kommer också att leda till att RIDAS, de riktlinjer som branschen följer i sitt dammsäkerhetsarbete, kommer att behöva revideras i enlighet med de nya eurokoderna för dammsäkerhet och dimensionering.
Mikael Hallgren påpekar att det finns ett stort utbildningsbehov när de nya eurokoderna införs. Han nämnde att det kommer att behövas kurser och utbildning för att lära sig de nya reglerna.
– Det kommer att behövas utbildningsinsatser, även om skillnaderna inte är så stora som när vi gick ifrån de gamla svenska nationella byggreglerna och konstruktionsreglerna och över till den första generationens Eurokoder. Men för den som behöver detaljkunskap kommer det att ta lite tid att sätta sig in i det nya och hjälp med att tolka konsekvenserna. Vi kommer att göra flera uppföljande projekt, så det kan vara bra att försöka hänga med på den resan.
Mikael Hallgren tipsar också om EEG, en så kallad implementeringsgruppen för europeiska standarder inom geotekniken. En grupp som drivs av geotekniska föreningen på ideell basis:
– De gör ett väldigt imponerande arbete. De går verkligen ner till grunden och utreder väldigt noggrant. De sammanställer jättebra vägledningar och ger kurser. Det är viktigt att vara så påläst som möjligt kring de nya Eurokoderna för att få en bild av vad som kan påverka den egna dammanläggningen.