Berätta gärna lite mer om din forskning:
– Min forskning i Rabat handlade om att utforska skärningspunkten mellan förnybara energisystem och hållbarhet, särskilt genom utveckling av metoder för att optimera solenergi. Ett viktigt projekt var ett intelligent solväxthus som utformades för att förbättra jordbrukets produktivitet samtidigt som energiförbrukningen minimerades. Jag integrerade ett livscykelperspektiv, avancerade styrsystem och simuleringar, vilket ligger i direkt linje med att bedöma miljöpåverkan och förbättra förnybara energisystem. Min forskning fokuserar på att överbrygga klyftan mellan teknisk innovation och praktisk hållbarhet och säkerställa att förnybara energilösningar bidrar till långsiktiga miljömål, såsom att minska koldioxidavtrycket och främja resursbevarande.
Du har precis börjat jobba i Tema 7 Hållbarhet och livscykelanalys. Vad har du för planer för din forskning inom temat?
– Jag kommer att fokusera på att skapa en transparent och robust metod för livscykelanalys (LCA) inom byggnadsintegrerade solceller (BIPV), som jag sedan kommer att utvidga till andra tillämpningar som flytande solceller och agrivoltaics. Jag vill utvärdera hela livscykeln för den här typen av system, från materialutvinning till återvinning i slutet av livscykeln, med särskilt fokus på koldioxidutsläpp och andra fördelar som inte bara handlar om energi, som till exempel hur vatten kan sparas in. Dessutom planerar jag att undersöka potentialen för LCA-märkning för solcellssystem i Sverige, för att hjälpa intressenter att fatta mer välgrundade beslut. Jag kommer också att bidra till utvecklingen av riktlinjer och data för återvinning av solceller, vilket säkerställer den långsiktiga hållbarheten för solceller.
Du har en gedigen utbildning från Marocko, finns det något särskilt som du hoppas kunna bidra med till forskningsarbetet i team 7?
– Min praktiska erfarenhet av att utforma system för förnybar energi för regioner med hög solinstrålning, såsom Marocko, ger mig värdefulla insikter om materialprestanda, energioptimering och systemanpassning. De insikterna kan gynna Sveriges energilandskap genom att bidra till metoder för att utvärdera PV-system under olika klimatförhållanden. Dessutom kan den livscykelanalys som jag genomförde för solcellssystem för jordbruk i Marocko bidra till att utöka LCA-ramverken, särskilt för solcellssystem i olika lagstiftnings- och miljösammanhang.
Hur känns det att bo i Sverige? Vintern är på väg, är du redo?
– Att flytta till Sverige har varit ett spännande äventyr, och jag är glad över att vara en del av en globalt betydande forskningsmiljö. Att anpassa sig till de långa vintrarna kommer att vara en ny upplevelse, men jag ser det som en möjlighet att omfamna den svenska kulturen och njuta av aktiviteter som fika och kanske till och med skidåkning. Med rätt förberedelser och varma kläder känner jag mig redo att anpassa mig till det kallare klimatet.