2024-09-02

Låga risker att tillåta högre beröringsspänning vid korta feltider

Daniel Karlsson, analysingenjör på DNV.

Ändra regelverket och tillåt högre beröringsspänning vid korta feltider, det är rekommendationen i en rapport från Energiforsk. Riskerna skulle vara små samtidigt som det innebär minskade kostnader för elnätsföretagen och harmonisering med internationella standarder, bedömer rapportens huvudförfattare Daniel Karlsson från DNV.

– Vi har tittat på vad det innebär att tillåta högre beröringsspänning i samband med jordfel än dagens maximala 220 volt vid de fall frånkopplingstiden är väldigt kort. Slutsatsen är att riskerna med att tillåta det skulle vara mycket små, säger Daniel Karlsson.

Dagens svenska regelverk säger att beröringsspänningen, alltså den spänning som kan uppstå vid beröring av exempelvis höljet på en spis eller andra apparater i samband med jordfel i högspänningsnätet, aldrig får vara högre än 220 volt. Regelverket säger också att den maximala frånkopplingstiden eller feltiden, det vill säga den tid det tar innan spänningen bryts vid ett jordfel, aldrig får vara längre än 0,5 sekunder. 

Här skiljer sig de svenska reglerna från internationell standard, enligt Daniel Karlsson.

– Standarden i Europa är att kravet på hur hög beröringsspänningen får vara beror på hur kort frånkopplingstiden är. Ju kortare frånkopplingstid, desto högre beröringsspänning tillåts, säger Daniel Karlsson.

Projektet Direktjordade starkströmsanläggningars påverkan på omgivningen vid kort frånkopplingstid och hög beröringsspänning har analyserat riskerna med att tillåta en högre beröringsspänning när frånkopplingstiden är kortare än 0,5 sekunder. I projektet har man bara analyserat hur en ändring skulle påverka materiella skador, inte hur det skulle påverka människor eller djur.

Slutsatserna är att riskerna med en ändring av regelverket skulle vara väldigt små. Förenklat och generellt kan man säga att apparater kan riskera att gå sönder, men förändringen av risken jämfört med nuvarande regelverk är mycket liten. Risken för brand bedöms som obetydlig, både med nuvarande regelverk och med den föreslagna förändringen. Daniel Karlsson nämner ett fiktivt exempel, där ett järnspett sitter i marken i närheten av ett elskåp vid en lada.

Daniel Karlsson har även analyserat hur mycket energi det kan finnas i gnistor eller ljusbågar som kan uppstå vid jordfel. Slutsatsen är att högre spänning i kombination med kortare frånkopplingstid innebär obetydligt större energiinnehåll jämfört med dagens krav.

– Det handlar om i maximalt 15 procent, och det kan även bli lägre vid väldigt korta felbortkopplingstider, säger Daniel Karlsson.

Läs rapporten
Rapporten ”Direktjordade starkströmanläggningars påverkan” kan läsas här.

Webbinarium den 25 september
Rapporten presenteras och diskuteras på ett webbinarium den 25 september. Läs mer och anmäl dig här.

Nyheter