2016-05-24

Ångturbinkurs rena himmelriket

– Det är nyttigt att repetera teorin, men också bra att få reda på vad som händer i branschen och att diskutera med folk från andra anläggningar. Och att som i förra veckan få åka på studiebesök och se Sveriges största biokraftvärmeverk driftsättas på Värtaverket med alla sina värmepumpar och turbiner var rena himmelriket, säger Martin Rokka, Göteborg energi.

Kursen i process- och kraftverksteknik för turbiner den 18 och 19 maj hade fokus på turbiner och handlade om ångcykelns processparameter, olika typer av ångturbiner, tillståndsövervakning och en hel del annat. Det fanns också möjlighet att möta och diskutera med andra i branschen som har precis samma utmaningar.

– Åter igen slås man av hur komplicerat turbiner är. Det är många förlopp och händelser som inte ens de bästa mjukvarorna på marknaden kan modellera. Vi turbinägare borde kanske ha lite större respekt för våra turbiners skick och att alla driftlägen inte är problemfria. Under kursen fick vi en del bra hjälpmedel för att börja övervaka processen bättre, det var det viktigaste för mig, säger Viktor Johansson, Söderenergi. 

Läs mer om kursen i kraftverksteknik med fokus på ångturbiner här!

Nyheter